AMD Ryzen processor
Geschreven door Bjorn
22 Maart 2024 10:39

Verschil AMD Ryzen en Intel Core processors

Een van de belangrijkste onderdelen, of je nou een laptop of desktop koopt of zelf je eigen (game)pc bouwt is een processor. Zonder een processor, ook wel CPU genoemd doet je computer niks. Als je op zoek gaat naar de juiste CPU voor jouw situatie kom je twee merken tegen, namelijk Intel processors en AMD processors.

Wat is het verschil tussen een Intel Core en AMD Ryzen processor?

Hoe werken processors?

Voordat we een duik nemen in de wereld van processors is het belangrijk om te weten hoe een processor is opgebouwd en hoe dit werkt.

De processor is het brein van de computer en zorgt ervoor dat jij al je dagelijkse taken kan uitvoeren of de spellen kan spelen die jij wilt. Het is te vergelijken met het Megekko kantoor. Bij ons zijn er allerlei medewerkers die taken uitvoeren. Deze verschillende taken worden in stapjes uitgevoerd en verzonden naar waar het heen moet, in ons geval de grote baas of de klant. Dit gebeurt allemaal enorm snel waardoor jij niet eens door hebt dat de computer hiermee bezig is. Een processor kan miljoenen tot miljarden taken per seconde uitvoeren.

Gaming processor artwork

Wat zijn cores en threads?

Elke processor is opgebouwd uit een aantal cores, en deze cores zijn weer opgebouwd uit threads. Met elke core die een CPU heeft kunnen instructies worden verwerkt. Hoe meer cores, hoe meer taken een processor tegelijkertijd kan uitvoeren. De threads, waaruit de cores zijn opgebouwd zijn virtuele taken binnen de processor. Dit is vooral voor software belangrijk. Als je een programma gebruikt wat meerdere taken tegelijkertijd moet uitvoeren (bijvoorbeeld voor videobewerking) zijn meer threads handig. Dit geeft de software meer rekenruimte.

Wat is een klokfrequentie?

De snelheid van een processor wordt bepaald door de klokfrequentie. Dit wordt uitgedrukt in Hertz. Dit is een vorm waarin wordt uitgedrukt hoe veel cycli de processor per seconde kan voltooien. Over het algemeen is een hogere klokfrequentie beter voor de prestaties, maar dit is maar één van de factoren die mee spelen. Zo speelt stroomverbruik en warmte ontwikkeling ook een rol, echter komen deze factoren in het spel wanneer je zelf een (game)pc zou gaan bouwen.

Benieuwd hoe de namen van processors werken?

De namen van processors zijn opgebouwd uit allerlei verschillende namen en processors. In een artikel van de Megekko Academy ontleden we deze namen en kijken we naar de betekenis van alle letters en cijfers bij Intel Core en AMD Ryzen processors.

Welk type processors zijn er?

Zowel bij de processors van Intel als AMD zijn ze opgedeeld in vier verschillende segmenten. Bij Intel is de line-up als volgt; Intel i3, Intel i5, Intel i7 en Intel i9. Bij AMD het nagenoeg hetzelfde, namelijk de AMD Ryzen 3, AMD Ryzen 5, AMD Ryzen 7 en AMD Ryzen 9. Elke categorie processor heeft haar eigen voordelen en is geschikt voor verschillende situaties.

Wanneer kies je voor een Intel Core i3 of AMD Ryzen 3?

De Intel Core i3 of AMD Ryzen 3 is de categorie processor die voor de simpelere taken gebruikt kan worden. Deze processors zijn goed voor bijvoorbeeld surfen op het internet, Netflixen, mail bijwerken en programma’s zoals Microsoft Office Word, Excel en PowerPoint gebruiken. Oftewel in de volksmond; “voor het huis, tuin en keuken gebruik”.


Het verschil tussen de Intel en AMD processors in deze categorie is niet enorm groot. Deze processors zie je vaak terug in laptops of lichtere desktop pc’s, maar je kan ze ook los kopen. De snelheden van deze processors variëren per generatie en merk.

Wanneer kies je voor een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5?

De Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processors worden gebruikt voor desktops of laptops die wat meer rekenkracht nodig hebben. Met deze processors kan je Photoshop gebruiken, multitasken en je kan er ook mee gamen. Het grootste verschil tussen de i5 en de Ryzen 5 zit in de architectuur die elke processor gebruikt.


De AMD Ryzen 5 is opgebouwd uit 6 cores en 12 threads en de Intel Core i5 heeft over het algemeen 4 cores en 8 threads. De snelheden van de processors kunnen variëren per generatie. Qua prestaties wegen ze hier elkaar goed af, maar de extra cores van de AMD Ryzen 5 kunnen handig zijn als je zwaardere taken met je computer wilt doen. Het is alleen wel zo dat de Ryzen 5 meer stroom vraagt van je computer ten opzichte van de i5. Dus als je wilt gaan voor efficiënt gebruik is de Intel Core i5 een betere optie. 

Gaming cpu artwork
Gaming moederbord artwork close-up

Wanneer kies je voor een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7?

In het hogere segment van de processors kom je een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 tegen. Deze processors hebben een

hogere rekensnelheid dan de 3 of 5 series van Intel en AMD en meer cores & threads. Deze processors worden vaak gebruikt bij computers voor pc gaming of bij zwaardere taken zoals het bewerken van foto’s, video’s of 3D render programma’s.


Bij de Intel Core i7 processors zit onderling wat verschil. Deze reeks begint met een minimum van 8 cores (16 threads) en in sommige gevallen kun je er zelfs voor kiezen om 12 (20 threads) of 16 cores (24 threads) in je CPU te hebben. Dit komt natuurlijk wel tegen een duurdere prijs. Dit hogere segment zal je ook alleen nodig hebben wanneer je verschillende zware taken tegelijkertijd wilt doen, zoals bijvoorbeeld 3D renderen en dit tegelijkertijd te bewerken of andere data te verwerken. Hat kan ook handig zijn bij het opnemen van gameplay of het livestreamen hiervan. Bij de Intel Core i7 line-up zijn verschillende klokfrequenties aanwezig.


Bij de AMD Ryzen 7 processors zit er bij elke optie 8 cores in je CPU en 16 threads. Ondanks dat de AMD Ryzen 7 minder cores heeft dan sommige Intel Core i7 processors kun je hier ook gemakkelijk 3D render taken mee uitvoeren, gameplay opnemen of gameplay livestreamen. Het is wel belangrijk om te weten dat als je een AMD Ryzen 7 processor aanschaft, je altijd een dedicated videokaart moet installeren. Bij de Intel Core i7 processors zit er in sommige gevallen nog een geïntrigeerde videokaart in de processor.


Bij zowel de AMD Ryzen 7 als de Intel Core i7 zorgen de extra cores voor stabiele gameplay terwijl je andere taken op de achtergrond hebt lopen of voor vlekkeloos multitasken tussen zwaardere programma’s.

Wanneer kies je een Intel Core i9 of AMD Ryzen 9?

Dit zijn de top processors op de markt. Dit is het hoogste segment in de line-up van Intel Core en AMD Ryzen processors wat je zult zien in workstations en gaming pc’s. Gebruikers die content creëren en verwerken op dezelfde computer gebruiken vaak een Intel Core i9 of AMD Ryzen 9 processor. Deze reeks processors beschikt over nog meer kernen (cores) en threads, dit is ideaal om tussen games, programma’s en andere taken snel te switchen.


Over het algemeen hebben de Intel Core i9 processors meer voordeel bij “single threaded” taken, terwijl AMD Ryzen 9 processors beter zijn in “multi threaded” taken. Verder hebben AMD Ryzen 9 processors over het algemeen meer cores en threads ten opzichte van de Intel Core i9 processors. Echter heb je bij de AMD Ryzen 9 een dedicated videokaart nodig en hebben de Intel Core i9 processors een geïntegreerde videochip. Check hiervoor altijd de specificaties van de processor.


De prestaties van zowel de Intel Core i9 als de AMD Ryzen 9 liggen erg dicht bij elkaar, het is daarom belangrijk dat als je tussen een van deze twijfelt om benchmark tests op te zoeken. Dit geeft je een gedetailleerd overzicht van de prestatie per processor en kun je kijken waar je voorkeur naar uit gaat.

De keuze is aan jou!

Het is lastig om te adviseren in een beste keuze en het type processor. Dit is namelijk sterk afhankelijk van waarvoor het gebruikt gaat worden, en waar je persoonlijke voorkeur naar uit gaat. Het doel van dit artikel is om wat meer duidelijkheid te geven in de wereld van processors, maar een keuze moet je altijd zelf maken. Het is daarom belangrijk dat je goed onderzoekt welke processor bij jou past. Dit kan je doen door benchmark testen op te zoeken, review video’s te bekijken en vergelijking video’s. Deze informatie kan je helpen om jouw processor uit te kiezen. 

Benieuwd hoe de namen van processors werken?

De namen van processors zijn opgebouwd uit allerlei verschillende namen en processors. In een artikel van de Megekko Academy ontleden we deze namen en kijken we naar de betekenis van alle letters en cijfers bij Intel Core en AMD Ryzen processors.

Megekko AcademyBezig met zoeken...
Je bent nog niet ingelogd
✖︎
E-mail adres:
Wachtwoord:
Registreren


✖︎
Sluiten
✕︎