Terug naar boven
De benamingen van processors kunnen behoorlijk complex zijn en variëren. Over het algemeen bevatten de namen van processors informatie over verschillende aspecten, zoals de generatie, de serie, het type, de kloksnelheid en eventuele speciale functies.
Bij Intel Core-processors bestaat de naam uit de serie, gevolgd door een cijfercombinatie die de generatie en het prestatieniveau aangeeft. Daarnaast kunnen er letters zijn die aangeven of het een mobiele, desktop of andere specifieke variant is. Voor AMD Ryzen-processors zijn de namen vergelijkbaar opgebouwd. De naam begint met 'Ryzen', gevolgd door het modelnummer en eventuele toevoegingen die details over het type of de prestaties aanduiden, zoals 'X' of 'G'. Maar hoe zit het nu precies?"
Hoe werkt de benaming van Intel Core processors?
De processors van Intel worden ‘Intel Core’ processors genoemd. Deze processors zijn gemaakt voor competitieve gamers, casual gamers en voor dagelijks gebruik.
Er zijn verschillende klassen Intel Core processors waaruit je kan kiezen, de klassen van Intel zijn opgebouwd met de laagste klassen, Intel Core i3, vervolgens Intel Core i5, daarna een Intel Core i7 en als laatste en hoogste klasse een Intel Core i9. De naam is vervolgens opgebouwd uit een combinatie van cijfers en letters. Elke letter en cijfer in de processornaam heeft een betekenis, hieronder leggen we alles uit.
Hoe vergelijk ik Intel Core processors?
Er zijn veel variaties van Intel Core-processors, en natuurlijk wil je het meeste waar voor je geld krijgen. Daarom zul je ongetwijfeld verschillende processors met elkaar willen vergelijken. Om snel te kunnen zien welke processor beter is, kun je de naam ontleden. Het is echter belangrijk om te weten dat je processors alleen op deze manier kunt vergelijken als je naar de benaming kijkt. Als je wilt weten welke beter presteert onder bepaalde omstandigheden, zal je naar benchmarkvideo's moeten kijken.
Welke klassen Intel Core processors zijn er?
Er zijn in totaal vier verschillende klassen Intel Core-processors verkrijgbaar. Elke klasse is onderverdeeld op basis van het beoogde gebruik, waardoor je al een idee kunt krijgen van de juiste processor voor jouw situatie.
Wat betekenen de cijfers in de processornaam?
Deze cijfers komen na de generatie aanduiding in de processornaam. Met dit SKU-nummer kun je gemakkelijk binnen dezelfde serie kijken welke processor op papier beter presteert. Als je bijvoorbeeld twijfelt tussen een Intel Core i5 11400 en een Intel Core i5 11600K, weet je dus dat de Intel Core i5 11600K beter presteert, hoogste snelheid heeft en ontgrendeld is.
- Intel Core i3 (laagste segment): standaard taken, internetten en lichte games
- Intel Core i5 (midden segment): productietaken, werk-apps, casual gaming
- Intel Core i7 (hoge segment): content creatie, streaming, fanatiek gamen en zware werk-apps
- Intel Core i9 (premium segment): content creatie, streaming, fanatiek gamen en zware werk-apps
Wat betekenen de letters bij de processornaam?
Er bestaat de mogelijkheid dat jouw aandacht is getrokken door een processor met een letter aan het einde, en deze letters hebben elk hun eigen betekenis. Hieronder staat de betekenis van elke letter.
KS: Hoogste prestaties, (id-nummer) ontgrendeld, special
KF: Hoogste prestaties, geen videochip, ontgrendeld
K: Hoogste prestaties, ontgrendeld, videochip
F: Vereist videokaart
S: Speciale editie
T: Energie-efficiënt
X/XE: Hoge prestaties, ontgrendeld
HX: Hoogste prestaties, id-nummer, ontgrendeld
HK: Hoogste prestaties, (id-nummer) ontgrendeld
H: Hoogste prestaties
P: Geoptimaliseerd voor dunne/lichte laptops
U: Energiezuinig
Y: Extreem energiezuinig
G1-G7: Geïntegreerde videochip
Intel Core: Merknaam
I9: Klasse (hoger is beter)
14: Processor generatie (14e generatie)
900: SKU nummer (hoger is betere prestaties)
K: Hoogste klasse en snelheid én ontgrendeld
Intel Core: Merknaam
3: Klasse (hoger is beter)
11: Generatie (11e generatie)
15: SKU nummer (hoger is betere prestaties)
G4: Geïntegreerde videochip, G1 t/m G7
Hoe werkt de benaming van AMD Ryzen processors?
De processors van AMD worden 'AMD Ryzen'-processors genoemd, en deze componenten zijn ontworpen voor competitieve gamers, casual gamers en natuurlijk dagelijks gebruik.
De verschillende klassen AMD Ryzen-processors hebben dezelfde structuur als een Intel Core-processor. Er zijn AMD Ryzen-processors verkrijgbaar vanaf AMD Ryzen 3, AMD Ryzen 5, AMD Ryzen 7 en AMD Ryzen 9, waarbij de laatste de hoogste klasse vertegenwoordigt.
Hoe vergelijk ik AMD Ryzen processors?
Net als bij Intel Core zijn er bij AMD Ryzen ook verschillende klassen waaruit je kunt kiezen voor je processor. Evenals bij Intel kun je een AMD Ryzen-processor alleen met elkaar vergelijken binnen dezelfde serie. Je kunt bijvoorbeeld niet een AMD Ryzen 7 3700X vergelijken met een AMD Ryzen 7 7700X, omdat deze op totaal verschillende architecturen werken.
Wat zijn de AMD Ryzen processor klassen?
Ook bij AMD Ryzen processors zijn er in totaal vier klassen verkrijgbaar, en elke klasse processor kan je indelen in een categorie waarvoor deze gebruikt zouden kunnen worden.
- AMD Ryzen 3 (laagste segment): standaard taken, internetten en lichte games
- AMD Ryzen 5 (midden segment): productietaken, werk-apps, casual gaming
- AMD Ryzen 7 (hoge segment): content creatie, streaming, fanatiek gamen en zware werk-apps
- AMD Ryzen 9 (premium segment): content creatie, streaming, fanatiek gamen en zware werk-apps
Wat betekenen de cijfers bij AMD Ryzen?
De cijfers na de klasse-aanduiding lijken misschien wat ingewikkeld, maar dat valt gelukkig mee. Het eerste cijfer na de klasse-aanduiding is de generatie van de processor, daarna komt het modeltype (waarbij hoger beter is), en de processor kan eindigen met een letter. Elke letter heeft weer een eigen betekenis, zie hieronder de legenda.
AF: Zen+ versie van Zen-model
T: hogere boost-kloksnelheid
E: efficiëntie
G: geïntegreerde videochip
F: geen geïntegreerde videochip
PRO: Enterprise-gebruik mogelijk, extra beveiliging
WX: werkstation
X: hogere kloksnelheid en stroomverbruik
3D: V-cache (voor verbeterde spelprestaties)
HX: 55W+ (max performance)
HS: ~35W+ (gaming/creator)
U: 15-28W (premium)
C: 15-28W (chromebook)
e: 9W
Laten we naar een aantal voorbeelden kijken waarbij we de naam van een AMD Ryzen 9 7900X ontleden.
AMD Ryzen: Merknaam
9: Klasse (hoger is beter)
7: Generatie
9: Modeltype (hoger is beter)
0: Modeltype placeholder
0: Modeltype placeholder
X: Hogere kloksnelheid en stroomverbruik
AMD Ryzen: Merknaam
7: Klasse (hoger is beter)
7: Generatie
6: Modeltype (hoger is beter)
4: Architectuur (in dit geval Zen4)
0: Modeltype placeholder
U: 15-28W
De socket van de processor
Niet elke processor kan in elk moederbord worden geplaatst. Je moet rekening houden met de socket van de processor op het moederbord. Mocht je daar meer over willen weten, kan je daar alles over lezen in het artikel over processors en moederborden van de Megekko Academy. Wil je meer informatie over hoe een processor werkt en waar je op moet letten bij de aanschaf? Ook daar heeft de Megekko Academy een artikel over geschreven.