homepage takeover banner left
homepage takeover banner right
Hoe kies ik een goede gaming laptop?

HOE KIES IK EEN GOEDE GAMING LAPTOP?

Ga je vaak naar LAN-party’s? Of wil je gewoon gamen waar je wilt? Zoek je juist een grafisch krachtige laptop voor jouw opleiding omdat je veel gaat doen met 3D-rendering en 3D-tekenprogramma’s? Dan ben je op zoek naar een gaming laptop. Een gaming laptop is over het algemeen groter en zwaarder dan een traditionele laptop, maar heeft nog steeds het voordeel van draagbaarheid.

Met een gaming laptop kan je veel verschillende dingen. Zo kan je natuurlijk games spelen met een gaming laptop. Een gaming laptop biedt over het algemeen meer krachtige hardware dan een normale laptop. Dat komt vooral omdat er betere processors in worden geplaatst maar ook omdat een gaming laptop een dedicated videokaart heeft. Het beeldscherm van een gaming laptop is ook een stuk beter door de verversingssnelheid die de schermen hebben, Dit wordt uitgedrukt in Hertz (Hz).

Als je geïnteresseerd bent in Virtual Reality (VR) games, zou een gaming laptop ook een goede keuze zijn. Sommige gaming laptops zijn uitgerust met een videokaart die “VR ready” is. Als de videokaart krachtig genoeg is kun je dus een VR-headset aansluiten op jouw gaming laptop.

In sommige gevallen wordt een gaming laptop ook gebruikt voor een opleiding. Als jij van plan bent om een opleiding te gaan doen waarbij je veel bezig bent met grafische taken, zoals bijvoorbeeld 3D-tekenen of 3D-renderen is een gaming laptop ook handig. Doordat deze laptops een dedicated videokaart hebben zijn dit soort taken niks voor deze laptops.

Kortom, een gaming laptop is in te zetten op veel verschillende gebieden. Op zakelijk gebied zul je ze wat minder snel zien, ondanks dat krachtige prestaties. Dit komt omdat veel gaming laptops een futuristische look hebben en zijn voorzien van een RGB toetsenbord of andere RGB functies.

WELKE PROCESSOR HEB IK NODIG?

Een gaming laptop wordt standaard uitgerust met een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5, of hoger. Deze processors zijn namelijk de basis om games te kunnen spelen. Afhankelijk van wat voor spellen je wilt gaan spelen en wat voor taken je zou willen gaan uitvoeren. Een uitgebreidere uitleg over processors kan je terug vinden in deze blog over AMD Ryzen en Intel Core processors. Een goede manier om te achterhalen wat voor processor je nodig hebt is door naar de specificaties te kijken van de game(s) die je wilt spelen. Op basis van deze gegevens zou je je keuze kunnen baseren.

Over het algemeen is een Intel Core i5 of een AMD Ryzen 5 genoeg voor veel games om te spelen op jouw gaming laptop. Met deze processor kan je in combinatie met een goede videokaart de moderne games makkelijk spelen. Deze processor wordt vaak gezien als goede optie wanneer je een allround gamer bent en het belangrijk vind om 60FPS te behalen, maar daar niet direct boven te komen. Alles wat erboven zit is mooi meegenomen.

INTEL i5 & RYZEN 5 GAMING LAPTOPS

Wanneer je games op hogere settings zou willen spelen, of gewoon zwaardere games wilt spelen, kan het verstandig zijn om te kijken naar een Intel Core i7, AMD Ryzen 7 of zelfs een Intel Core i9 en AMD Ryzen 9 processor. Deze processors hebben meer cores en threads waardoor er meer rekenkracht beschikbaar is. Deze processors zorgen ervoor dat je games beter kan spelen, maar dat je ook goed kan multitasken tijdens het gamen. Het kan ook voordelen hebben voor bepaalde programma’s die vragen om een hogere processor. Dit kan je altijd controleren in de specificaties van het programma, of de game.

Welke videokaart heb ik nodig?

WELKE VIDEOKAART HEB IK NODIG?

Het meest belangrijke onderdeel van jouw gaming laptop om de games te kunnen spelen zoals jij wilt, is de videokaart. Dit component zorgt voor de grafische aansturing van jouw laptop en ontlast jouw processor waar het kan. Het grafisch prestatieniveau van de laptop is afhankelijk van de videokaart. Tussen verschillende videokaarten kunnen grote verschillen zitten. De prestaties zijn afhankelijk van bijvoorbeeld het VRAM, de architectuur die wordt gebruikt, koeling en natuurlijk het budget. 


Voorafgaand van het kiezen van een videokaart is het altijd handig om reviews of benchmarks op te zoeken. Zo kun je erachter komen hoe een videokaart presteert en wat je er van kan verwachten bij de games die jij zou willen spelen.

GAMING LAPTOPS MET RTX 40

HOEVEEL RAM-GEHEUGEN HEB IK NODIG?

Het RAM-geheugen zorgt ervoor dat je kan multitasken tussen programma’s, maar ook dat je games kan spelen. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid te kiezen, maar bij gaming laptops gaat dit net wat makkelijker. Vaak zie je samenstellingen van hoeveelheden RAM-geheugen met een bepaald type processor. In een laptop is alles al zo goed mogelijk op elkaar afgestemd.

Het is echter zo dat voorheen 8GB de minimale hoeveelheid RAM was voor games, maar dat is langzamerhand aan het verschuiven naar 16GB. Dus als je een gaming laptop wilt doe toekomst “proof” is, doe je er verstandig aan om een gaming laptop met 16GB RAM-geheugen of meer te kiezen.

Als je van plan bent om games te streamen, of het bewerken van video’s en het maken van zware content is 32GB of meer aan te raden. Dit biedt extra ruimte voor veeleisende taken en toekomstige games.

Ook bij het kiezen van het RAM-geheugen is het belangrijk dat je controleert wat de vereisten zijn van jouw favoriete game. Op basis hiervan zou je een keuze kunnen maken.

Hoeveel RAM-geheugen heb ik nodig?

HOEVEEL OPSLAGRUIMTE HEB IK NODIG?

Games vragen veel opslagruimte. Als jij bijvoorbeeld graag met je vrienden Call of Duty: Warzone 2.0 wilt spelen, ben je al gemiddeld 160GB aan opslagruimte kwijt. En dat is voor één game. Tegenwoordig zijn pc-games gemiddeld 100GB groot. Als je bijvoorbeeld kiest voor een opslag van 1000GB (1TB) kan je ongeveer 7 tot 8 games installeren op je gaming laptop. Je moet natuurlijk wel ruimte over houden voor andere bestanden en het besturingssysteem.

Het is daarom verstandig om te kijken naar een laptop met een zo groot mogelijke opslagcapaciteit wat binnen je budget past. Mocht je een laptop vinden die perfect bij jou past, maar niet genoeg opslag heeft dan is er altijd nog een kans dat je het geheugen kan uitbreiden. Check dit altijd wel goed van te voren voordat je dit doet. Je moet hier namelijk het juiste type geheugen voor aanschaffen, maar ook op de juiste manier inbouwen.

Zorg ervoor dat je dus een goed overzicht krijgt van de opslag die je nodig hebt. Net zoals dat je kan uitzoeken welke hardware je nodig hebt om een spel te spelen, kan je uitzoeken wat de geschatte grootte van de game gaat zijn na de installatie. Op deze manier kun je een schatting maken of dat je bijvoorbeeld 512GB aan opslag nodig hebt, 1000GB (1TB) of juist 2000GB (2TB).

Megekko logoBezig met zoeken...
Je bent nog niet ingelogd
✖︎
E-mail adres:
Wachtwoord:
Registreren

✖︎
Sluiten