homepage takeover banner left
homepage takeover banner right
Hoe kies ik een goede zakelijke laptop?

HOE KIES IK EEN GOEDE ZAKELIJKE LAPTOP?

Een zakelijke laptop is ontwikkeld voor mensen die veel op flexplekken werken, zzp’er zijn of als je in een professionele omgeving moet werken. Een zakelijke laptop is gericht op functionaliteit, betrouwbaarheid, beveiliging en prestaties. Een zakelijke laptop heeft vaak minder goede mogelijkheden voor entertainment of gaming. Het uiterlijk van een zakelijke laptop is vaak net wat anders dan een niet zakelijke laptop.

Een zakelijke laptop heeft over het algemeen een strak en professioneel ontwerp en functies zoals bijvoorbeeld RGB-toetsenborden of andere verlichtingen zie je hier niet terugkomen. Verder zijn de laptops uitgerust met krachtige processors en genoeg RAM-geheugen om veeleisende softwarepakketten uit te voeren, maar ook om te multitasken tussen deze programma’s.

BEVEILIGING

Soms kan het een vereiste zijn vanuit een bedrijf waar je werkt om een zakelijke laptop aan te schaffen. Een reden hiervoor kan zijn dat deze laptops een betere interne beveiliging hebben dan een “normale” laptop. Een zakelijke laptop draait vaak op de “Pro” versie van het besturingssysteem, zoals Windows 10 Pro of Windows 11 Pro. Deze omgeving heeft een betere data-beveiliging (TPM), de mogelijkheid om met zakelijke servers op afstand te verbinden (Remote Desktop) en de mogelijkheid tot snelle Windows installaties via Autopilot.

Verder zijn er ook andere vormen van beveiliging aanwezig, zoals bijvoorbeeld een vingerafdruklezer, gezichtsherkenning en smartcardlezers om ervoor te zorgen dat niet iedereen toegang heeft tot de laptop.

WELKE PROCESSOR HEB IK NODIG?

Een zakelijke laptop wordt aangeboden vanaf de Intel Core i3 en AMD Ryzen 3 processors en gaan tot de Intel Core i9 en AMD Ryzen 9 processors. Maar wat is nou de beste keuze? Als je een laptop aanschaft speciaal voor zakelijk gebruik, is de kans erg groot dat je veel zult gaan multitasken tussen verschillende programma’s. Het is daarom aan te raden om minimaal een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor te kiezen voor jouw zakelijke laptop. Deze processor heeft genoeg rekenkracht om verschillende programma’s tegelijkertijd te laten draaien en heeft ook nog ruimte om moeiteloos te wisselen tussen deze programma’s.

Als je vanuit je baan bepaalde specificaties opgeleverd krijgt, zoals bijvoorbeeld een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor is het raadzaam om een zakelijke laptop met deze specificaties aan te schaffen. Deze processors hebben nog meer rekenruimte wat zal gaan zorgen voor een aangename en vloeiende workflow.

Welke videokaart heb ik nodig?

WELKE VIDEOKAART HEB IK NODIG?

Afhankelijk van je functie binnen het bedrijf kan het noodzakelijk zijn om een videokaart in je laptop te hebben. Als je bijvoorbeeld veel met foto’s en video’s gaat werken, of deze gaat ontwikkelen kan het verstandig zijn om te kijken naar een zakelijke laptop met een videokaart. De videokaart ontlast je processor waar het kan en biedt grafische ondersteuning zodat jouw zakelijke laptop moeiteloos deze beelden kan verwerken tijdens je werksessies. Als je weet dat je veel met foto’s en video’s gaat werken moet je dus naar een zakelijke laptop kijken met een dedicated videokaart, ook wel “losse” videokaart.

Sommige zakelijke laptops komen met een ander soort videokaart dan een dedicated videokaart. Dit is een chipset, dat zit verwerkt in de processor van de laptop. Dit is een speciale chip in de processor die ook grafische ondersteuning biedt, maar minder sterk dan een dedicated videokaart. Het is daarom belangrijk om te filteren op een dedicated videokaart als je hiernaar op zoek bent.

LAPTOPS MET DEDICATED VIDEOKAART

HOEVEEL RAM-GEHEUGEN HEB IK NODIG?

Je wilt niet dat tijdens je productieve werksessies de productiviteit wordt belemmerd door een langzame laptop, of een die telkens vast loopt. Eerder werd al benoemd dat je het beste een zakelijke laptop kan aanschaffen met minimaal een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor. Deze processors werken goed samen met minimaal 8GB RAM-geheugen. RAM-geheugen, ook wel Random Access Memory genoemd zorgt ervoor dat jouw laptop tijdelijke gegevens kan opslaan (niet permanent) en dat je processor hier toegang tot heeft. Zie het als bruggetje tussen waar het bestand of de software is opgeslagen en je processor. Het RAM-geheugen en de processor werken nauw samen waardoor jouw productiviteit niet wordt belemmerd.

Omdat je natuurlijk zo snel mogelijk toegang wilt hebben tot de programma’s of al je bestanden is het verstandig om te kijken naar een laptop met minimaal 8GB RAM-geheugen. Als je vooraf weet dat je veel programma’s, of juist zwaardere programma’s gaat gebruiken is 16GB RAM-geheugen ook een goede keuze. Je kunt beter iets te veel rekenruimte hebben voor je processor dan te weinig.

WELK FORMAAT LAPTOP HEB IK NODIG?

Als je veel mobiel werkt wil je het liefst een zo klein mogelijke laptop. Dat is lekker licht om mee te nemen, past makkelijk in je tas en je kunt van elke plek je werkplek maken. Het is alleen wel belangrijk om genoeg te kunnen zien op je scherm. Er zijn twee formaten die populair zijn bij zakelijke laptops, namelijk een 13 inch laptop en een 15 inch laptop. Deze laptops zijn relatief klein, wegen minder dan de grotere varianten en bieden genoeg ruimte op het scherm om aangenaam te kunnen werken.

Mocht je veel met foto’s en video’s gaan werken kan het wel fijn zijn om een groter scherm te hebben dan dat. Je wilt natuurlijk details kunnen zien of genoeg ruimte hebben om bewerkingen toe te passen. Wanneer dit het geval gaat zijn, kan het interessant zijn om te kijken naar een laptop van 14 inch (dit is een fijne tussenmaat) of een laptop van 17.3 inch. Een laptop van 17.3 inch zal wel een stuk groter zijn en weegt vaak ook wat meer dan een kleinere laptop.

De maat van een laptop is uiteindelijk een persoonlijke voorkeur, maar het is altijd aan te raden om na te denken over hoe de laptop gebruikt gaat worden. Om je een idee te geven van de formaten zou je naar onderstaande afbeelding kunnen kijken.

HOEVEEL OPSLAGRUIMTE HEB IK NODIG?

Als je veel mobiel werkt is het handig om genoeg opslagruimte te hebben. Ondanks dat je vanuit je werkgever een online omgeving kan krijgen waar je bestanden kunt opslaan, zal je niet altijd een internetverbinding hebben. Ook als je met veel foto’s en video’s gaat werken is meer opslagruimte ook handig. Voor zakelijk gebruik is het daarom aan te raden om een laptop te kiezen met minimaal 512GB aan opslagruimte. Het verschil in opslagruimte per laptop is groot, het is daarom goed om altijd rekening te houden met dat er van de totale opslagcapaciteit ongeveer 20GB tot 30GB af gaat. Dat is omdat het besturingssysteem (Windows) vooraf is geïnstalleerd op je laptop.
Bezig met zoeken...
Je bent nog niet ingelogd
✖︎
E-mail adres:
Wachtwoord:
Registreren

✖︎
Sluiten