NVIDIA RTX videokaart artwork

DE WERELD VAN VIDEOKAARTEN

Als jij jouw computer of laptop aanzet krijg je beeld op je monitor. Dit beeld wordt gecreëerd door je videokaart. De videokaart is een chip speciaal ontworpen voor het verwerken van grafische beelden zodat jij dit kan zien op een monitor. Een videokaart komt er in allerlei verschillende vormen, maten, prijzen en prestaties. In deze blog duiken we dieper in de wereld van videokaarten.

WAT IS EEN VIDEOKAART?

Een videokaart is een chip speciaal ontworpen voor het weergeven van grafische beelden op jouw monitor. Doordat jouw computer of laptop een dedicated of intergrated videokaart heeft, kun jij zien wat je ziet op je laptop of desktop. Echter zit er zit veel verschil in de videokaarten die te verkrijgen zijn. Over het algemeen wordt een videokaart geïnstalleerd in de speciale sleuf op het moederbord voor de videokaart, maar soms zit de videokaart ook ingebouwd in je processor.

GEÏNTEGREERDE VIDEOKAARTEN

Dit is een gedeelte in de processor (CPU) of het moederbord wat ervoor zorgt dat jij grafische beelden ziet. Dat betekend dat de geïntegreerde videokaart, ook wel videochip genoemd, niet vervangen of geüpgrade kan worden tenzij de gehele processor of moederbord wordt vervangen. Je ziet deze vorm van een videokaart vaak terugkomen in laptops, maar ook kant-en-klare desktop pc’s die geen focus hebben op gaming.

Het nadeel aan deze videokaarten is dat je inlevert op de prestaties. Over het algemeen is een geïntegreerde videokaart minder krachtig dan een dedicated videokaart. De grafische mogelijkheden zijn beperkt en ze zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor gaming, 3D-rendering, videobewerking of andere grafisch intensieve taken.

Elk nadeel heeft een voordeel, met een geïntegreerde videokaart zijn de desktops en laptops die deze hebben vaak plug & play en zijn in verhouding wat goedkoper dan wanneer je een desktop of laptop koopt met een dedicated videokaart. Verder zijn de geïntegreerde videokaarten ook energiezuiniger dan een dedicated videokaart. Deze videokaarten worden vooral gebruikt voor het webbrowsen, bekijken van video’s, voor kantoortaken en lichte grafische taken.

Videochip artowrk
AMD Radeon dedicated videokaart

DEDICATED VIDEOKAART

Een dedicated videokaart, ook wel “discrete” videokaart is een los component in de computer of laptop wat speciaal is ontwikkeld voor grafische taken en deze rekenkracht niet hoeft te delen met andere componenten. Deze videokaarten worden ingebouwd in de aparte sleuf op het moederbord van de laptop of desktop. Deze vorm van videokaarten komen vaak terug bij gaming desktops, gaming laptops, workstations of professionele desktops voor foto- en/ of videobewerking.

Dedicated videokaarten zijn een stuk beter dan een ingebouwde videochip. Het is wel dat deze videokaarten minder energiezuinig zijn en vragen relatief veel stroom in verhouding tot de rest van je desktop. Samen met je processor (CPU) vraagt de videokaart over het algemeen het meeste vermogen van je voeding.

Het voordeel van een dedicated videokaart is dat deze kaart een eigen grafische processor (GPU) heeft en videogeheugen (VRAM). Dit is zo gebouwd dat het op elkaar is afgestemd.

Een dedicated videokaart heeft honderd tot duizenden rekenkernen die parallel werken om de grafische gegevens te berekenen en weer te geven. Door het apart ontwikkelde VRAM (videogeheugen) hebben deze taken geen invloed op de algemene prestaties van de desktop of laptop. Deze kaart is zo ontworpen om hoge prestaties te leveren bij grafisch intensieve taken, zoals 3D-gaming, 3D-rendering, 3D-modellering, fotobewerking en videobewerking. Als je op zoek bent naar een dedicated videokaart zal je drie verschillende merken tegenkomen, namelijk NVIDIA, AMD en Intel.

NVIDIA GeForce videokaarten banner

GESCHIEDENIS VAN NVIDIA

NVIDIA is op 5 april 1993 opgericht door Jensen Huang, Chris Malaschowsky en Curtis Priem met als doel om 3D-beelden te verwezenlijken voor de gaming- en mediawereld. In 1999 bracht NVIDIA die aller eerste GPU ter wereld uit. Een chip speciaal ontworpen voor grafische beelden bij een computer. Door de jaren heen zijn er verschillende videokaarten uitgekomen die voor veel verandering hebben gezorgd in de wereld van gaming en mediaverwerking. In deze periode zijn er echte mijlpalen bereikt en hebben de videokaarten van NVIDIA geschiedenis gemaakt.

De videokaarten tegenwoordig staan bekend om het feit dat het een toonaangevende fabrikant is en dat ze over de jaren heen een sterke reputatie hebben opgebouwd.

KENMERKEN VAN NVIDIA

NVIDIA videokaarten staan bekend vanwege verschillende aspecten.

1. NVIDIA wordt gezien als een van de belangrijkste spelers in de gamingindustrie. Naast videokaarten biedt NVIDIA ook software tools aan ter ondersteuning van deze videokaarten. Zo hebben ze GeForce Experience aan voor optimalisatie van games, CUDA en real-time ray tracing;

2. NVIDIA was een pionier met het introduceren van ray tracing technologie in games. De NVIDIA RTX serie is zelfs speciaal ontwikkeld voor de ondersteuning van ray tracing in games;

3. De NVIDIA kaarten van tegenwoordig (vanaf de RTX 20-serie) bevatten AI-technieken. De kaarten ondersteunen DLSS, deep learning technieken en andere opschaling technieken die gebruikt kunnen worden voor de optimalisatie van games. Deze kaarten zijn er goed in, en gewild omdat ze een goede parallelle rekenkracht hebben;

4. De NVIDIA videokaarten worden ook veel gebruikt voor contentcreatie in de creatieve industrie door bijvoorbeeld grafisch ontwerpers, videobewerkers en 3D-artiesten. De NVIDIA videokaarten bieden snelle renderingstijden, ondersteund professionele software en heeft een nauwkeurige kleurweergave.

TOP 5 NVIDIA VIDEOKAARTEN > ALLE NVIDIA VIDEOKAARTEN >
AORUS RTX 3070 videokaart
AMD Radeon videokaarten banner

GESCHIEDENIS VAN AMD

Een bekende en grote concurrent van NVIDIA is het bedrijf AMD. Dit bedrijf maakte niet meteen videokaarten. Ze zijn begonnen met het ontwikkelen van processors voor Intel en zijn op den duur hun eigen weg gegaan. Sinds 1985 bestaat de GPU-divisie van AMD, ook wel genaamd Array Technology Incorporated. Tijdens de eerste jaren zijn er verschillende ATI chipsets uitgebracht die erg beroemd zijn geworden vanwege de veelzijdigheid. Na verloop van tijd en de opkomst van games bracht ATI de eerste Radeon 7500 kaart uit. Dit was de eerste videokaart waarbij er twee Rage 128-chips in één kaart waren verwerkt, dit zou in de toekomst de bekende Crossfire-technologie worden genoemd.

Uiteindelijk is de ATI Radeon 9700 uitgebracht. Dit is een van de belangrijkste ontwikkelingen in de geschiedenis van ATI en was ook de eerste grafische kaart die om en nabij dezelfde specificaties had als de eerste NVIDIA GeForce videokaarten. Dit was het keerpunt voor het bedrijf en de videokaarten van ATI werden op steeds meer plekken teruggezien, waaronder in de Xbox 360.

KENMERKEN VAN AMD

De videokaarten van AMD hebben verschillende kenmerken.

1. De prijs/ prestatieverhouding van AMD videokaarten zijn vaak interessant. Ze staan erom bekend dat ze over het algemeen een lagere prijs hebben dan dat van sommige concurrenten. In sommige gevallen kan daarom een AMD videokaart aantrekkelijker zijn voor gamers met een beperkter budget;

2. Ondersteuning van API’s, zoals Vulkan en DirectX. De AMD videokaarten bieden een goede Vulkan-ondersteuning en kunnen daardoor profiteren van de voordelen van deze technologie;

3. Vooral de nieuwe AMD-videokaarten staan bekend om de energiezuinigheid. Momenteel zijn de AMD-videokaarten erg zuinig en hebben ze een laag stroomverbruik. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te gebruiken bij systeem met weinig voedingsmogelijkheden of voor mensen die het belangrijk vinden om energie te besparen tijdens het gamen;

4. De door AMD speciaal ontwikkelde Radeon Software geeft gebruikers de mogelijkheid om grafische driver updates uit te voeren, aanpassingen te maken naar wens, eventueel overclocken en andere handige tools voor de AMD-videokaarten;

5. Het door AMD ontwikkelde FreeSync zorgt voor goede prestaties tijdens het gamen. Dit is een adaptieve synchronisatietechnologie wat zorgt voor een vloeiende weergave van je games en voorkomt screen tearing. Verder beschikken de nieuwere AMD-videokaarten ook over ray tracing technologie.

TOP 5 AMD VIDEOKAARTEN > ALLE AMD VIDEOKAARTEN >
AMD Radeon videokaart artwork
Intel Arc videokaarten banner

GESCHIEDENIS VAN INTEL ARC

Intel kennen we van de processors, maar nog niet zo lang geleden hebben ze opnieuw een serie aan dedicated videokaarten uitgebracht. Ooit in 1998 hebben ze een eerste poging gedaan met de Intel740, maar dat was geen succes. De focus lag vooral op het ontwikkelen van processors die wel erg populair zijn. Echter is het zo dat vorig jaar Intel heeft aangekondigd om nieuwe videokaarten op de markt te brengen, namelijk de Intel Arc videokaarten. Inmiddels zijn deze kaarten al te verkrijgen en doet Intel ook mee aan de concurrentie wedstrijd van videokaarten met AMD en NVIDIA.

De Intel Arc zijn dedicated videokaarten uitgebracht door Intel in twee verschillende versies, namelijk voor laptops en desktops. De videokaarten van Intel hebben een alternatief voor NVIDIA DLSS, namelijk Intel XeSS. Dit is een eigen vorm van AI-super sampling die gebruikt kan worden tijdens het gamen. Bij de Intel Arc videokaarten zijn ze onderverdeeld, net zoals de processors met nummers. Dit gaat van drie tot en met zeven op het moment en hierbij is een Intel Arc 3xx de onderste klasse en de Intel Arc 7xx de hoogste klasse.

KENMERKEN VAN INTEL ARC

De Intel Arc videokaarten hebben verschillende kenmerken, maar zijn nog relatief nieuw en volop in ontwikkeling.

1. De Intel Arc videokaarten werken op de Xe-architectuur. Deze architectuur is speciaal ontwikkeld door Intel en wordt momenteel ook gebruikt voor verschillende CPU’s met geïntegreerde videokaarten. Intel beloofd met deze architectuur een goede balans tussen prestaties en energie-efficiëntie;

2. Net zoals de NVIDIA GeForce en AMD Radeon videokaarten beschikken de Intel Arc videokaarten over de mogelijkheid voor ray tracing. Dit zorgt ervoor dat de Intel Arc videokaarten een interessante optie kunnen zijn;

3. Net zoals de NVIDIA en AMD-videokaarten beschikken de Intel Arc videokaarten over verschillende AI technieken. Zo hebben ze AI-acceleratie om bijvoorbeeld algoritmen versneld uit te voeren. Dit is handig als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van de AI-upscaling techniek van Intel, Intel XeSS;

4. Verder zijn de Intel Arc videokaarten goed om te gebruiken voor gaming door de AI-upscaling en snelle klokfrequenties en kunnen de videokaarten goed gebruikt worden voor contentcreatie. De Intel Arc is de eerste videokaart met hardware-versnellende encoding voor AV1. Dit is ideaal voor content creatie en het renderen van deze beelden.

INTEL ARC VIDEOKAARTEN > ALLE INTEL ARC VIDEOKAARTEN >
Intel Arc videokaart artwork

WELKE VIDEOKAART HEB IK NODIG?

De juiste videokaart kiezen is een van de belangrijkste keuzes als je een game pc wilt samenstellen. Het hangt ook erg af van de games die je wilt gaan spelen welke videokaart je nodig hebt. Wanneer je op zoek bent naar een videokaart kan het helpen om stil te staan bij een aantal zaken die de zoekopdracht gemakkelijker kunnen maken.

• Controleer bijvoorbeeld altijd bij de spellen die je wilt gaan spelen wat de minimum vereiste zijn van de games. Op basis van de games die je graag wilt spelen, of in de toekomst zou willen spelen kan je al gemakkelijk op een videokaart uitkomen;

• Bepaal of je de games op 1080p (Full HD) wilt spelen of 1440p (QHD). Als je bijvoorbeeld games zou willen spelen in 1440p kijk je al naar hele andere videokaarten dan wanneer je kiest voor Full HD gaming

• Vind je ray tracing een belangrijke feature? Zoek dan naar videokaarten die hier goed in zijn. Zoek benchmarks op, vergelijk videokaarten die een ray tracing functie hebben en kijk wat reviews zeggen;
Bezig met zoeken...
Je bent nog niet ingelogd
✖︎
E-mail adres:
Wachtwoord:
Registreren

✖︎
Sluiten