Wat is een laptop?
Geschreven door Bjorn
16 November 2023 13:26

WAT IS EEN LAPTOP?

Een laptop is eigenlijk een draagbare computer. Erg handig als je veel onderweg bent of gewoon flexibel wilt zijn. Een laptop is een computer met beeldscherm, toetsenbord, muis en speakers in één apparaat. Dit zorgt ervoor dat deze computers, dus laptops relatief klein zijn en weinig wegen. Tussen het gewicht en prestaties van een laptop zit wel veel verschil en voor elke situatie is een ideale laptop ontwikkeld. Maar wat is een geschikte laptop voor jou?

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN LAPTOP?

Ondanks dat een laptop kleiner is dan een traditionele desktop heeft het verschillende voordelen om te werken met dit apparaat. Zoals eerder benoemd, met een laptop ben je niet plaatsgebonden en kan je werken waar je wilt en wanneer je wilt. Een laptop is ook wat energiezuiniger en gaat gemiddeld vier tot zes uur mee op een volle batterij.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN LAPTOP EN NOTEBOOK?

Niet veel. Het zijn twee termen die door elkaar worden gebruikt. Het verschil tussen een laptop en notebook zit vooral in de grootte van het apparaat en prestaties. Laptops hebben over het algemeen meer ruimte waardoor er betere hardware geplaatst kan worden. Een notebook is vooral gericht op basistaken, zoals tekst verwerken, internetten, surfen en e-mailen.

Wat is een goede laptop voor thuis?

WAT IS EEN GOEDE LAPTOP VOOR THUIS?

Het gros van de laptops zijn ‘normale’ laptops, ook wel consumenten laptops, of gewoon een laptop voor thuis. Lekker makkelijk. Dit aanbod is enorm groot en er zit veel variatie in de merken, hardware en andere eigenschappen en dit kan het moeilijk maken om de juiste laptop te kiezen. De meeste van deze laptops worden gebruikt om mee te e-mailen, internetten, YouTube video’s te bekijken en andere lichte taken. Programma’s zoals Microsoft Office Word, PowerPoint en Excel zijn ook goed te gebruiken op deze laptops.

LEES MEER
Wat is een goede zakelijke laptop?

WAT IS EEN GOEDE ZAKELIJKE LAPTOP?

Een zakelijke laptop is gunstig voor werknemers die veel op flexplekken werken, vanuit thuis werken of als je bijvoorbeeld een zzp’er bent en zakelijke taken moet uitvoeren op verschillende locaties. Een zakelijke laptop onderscheidt zich in het type Windows wat is geïnstalleerd. De zakelijke laptops komen met Windows 10 Pro of Windows 11 Pro. Deze versie van Windows heeft een betere databeveiliging, de mogelijkheid om met zakelijke servers op afstand te verbinden (Remote Desktop), mogelijkheid tot snelle Windows installaties via Autopilot en zijn over het algemeen wat steviger gebouwd omdat deze vaak verplaatst kunnen worden.

LEES MEER
Wat is een goede Apple Macbook?

WAT IS EEN GOEDE APPLE MACBOOK?

Een Apple Macbook is een laptop die op een ander besturingssysteem werkt dan de traditionele laptop. Deze laptops werken op MacOS, een besturingssysteem ontworpen door Apple.

Dit besturingssysteem is speciaal ontworpen voor de hardware van Macbooks. Een Apple Macbook is goed in het uitvoeren van dagelijkse taken, maar ook het bewerken van foto’s en video’s. Met het ingebouwde Retina-display zal je ook de meest nauwkeurige kleurweergave op je scherm hebben. Wil je in de toekomst gamen met je laptop? Dan is een Apple Macbook een minder goede keuze.

Als je meerdere apparaten van Apple hebt zullen deze moeiteloos met elkaar samenwerken door het Apple eco-systeem.

LEES MEER
Wat is een goede Google Chromebook?

WAT IS EEN GOEDE GOOGLE CHROMEBOOK?

Ondanks dat dit product ook een laptop is, zit het net wat anders in elkaar. Een Chromebook draait namelijk op een ander besturingssysteem dan Windows of MacOS.

Deze laptops draaien op ChromeOS van Google. Deze apparaten werken via webapps die zijn geïnstalleerd en deze worden geopend in de Google Chrome browser. Verder zijn ze kenmerkend aan de hoeveelheid opslag en RAM-geheugen, dit is over het algemeen minder ten opzichte van een traditionele laptop. Doordat de Chromebook werken via webapps, is de laptop vooral online het beste te gebruiken. Verschillende taken, zoals internetbrowsing, e-mailen, tekstverwerking en het streamen van media is makkelijk uit te voeren met deze laptops.

Terwijl laptops meestal draaien op Windows gebruikt een Chromebook het op Linux gebaseerde Chrome OS, wat specifiek is ontworpen voor het werken in de Cloud.

LEES MEER
Wat is een goede gaming laptop?

WAT IS EEN GOEDE GAMING LAPTOP?

Dit is een categorie laptops wat over het algemeen de meeste ‘kracht’ heeft. Deze laptops kunnen worden gebruikt voor opleidingen waarbij 3D-teken en 3D-render programma’s zijn vereist, maar er kunnen ook games op worden gespeeld. Deze laptops hebben een dedicated videokaart waardoor ze grafische programma’s kunnen draaien en de nieuwste games. Deze categorie laptops is kenmerkend aan de dedicated videokaart, RGB-functies en een futuristische look.

LEES MEER
Welke laptop voor studie?

WAT IS EEN GOEDE LAPTOP VOOR JE STUDIE?

Het is belangrijk dat je een goede laptop uitkiest die bij je studie past, maar een die ook duurzaam is. Als je de juiste keuze maakt bij een laptop voor jouw studie kan je er lang mee doen, en dat is een stuk voordeliger dan om de twee jaar een nieuwe laptop kiezen. Als je aan een nieuwe opleiding gaat beginnen en op zoek bent naar de perfecte laptop voor jou, zijn er een aantal dingen waar je op kan letten bij het aanschaffen van deze laptop. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je minimale specificaties aangeleverd krijgt vanuit je opleiding. Weet je niet waar je moet beginnen? Lees er alles over in onze blog.

LEES MEERBezig met zoeken...
Je bent nog niet ingelogd
✖︎
E-mail adres:
Wachtwoord:
Registreren

✖︎
Sluiten