Hoe kies ik een goede monitor? | Megekko Academy
Geschreven door Bjorn
12 April 2024 14:12

Hoe kies ik een goede monitor?

Een monitor bij een desktop onmisbaar. Zonder een monitor kan jouw desktop geen beeld weergeven. Monitors zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Zo kan er verschil zitten in de grootte van een monitor, maar ook in de resolutie, reactiesnelheid, curved of niet curved en wat voor technologieën zijn toegepast.

Een hele hoop in ieder geval. We gaan je meenemen in de wereld van monitoren en zoveel mogelijk vragen beantwoorden.

Welke monitor resolutie heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende resoluties waar je uit kan kiezen. Sommige resoluties zijn beter voor gamen dan anderen. Om dit te begrijpen is het goed om te weten wat elke resolutie betekent en waaruit het is opgebouwd.

Full HD 1920 x 1080 pixels | Megekko Academy

Full HD (1920 x 1080 pixels)

Dit is de meest voorkomende resolutie bij een monitor. Als je op zoek bent naar een monitor voor algemeen gebruik, zoals het streamen van video’s, af en toe gamen of tekstverwerkers gebruiken zit je met deze resolutie goed.

BEKIJK HIER
Wide Full HD 2560 x 1080 pixels | Megekko Academy

Wide Full HD (2560 x 1080 pixels)

Mocht een normale Full HD monitor niet groot genoeg zijn, kan je ervoor kiezen om een Ultra Wide Full HD monitor te kiezen. Deze monitoren zijn iets breder waardoor je ruimte hebt om meerdere vensters naast elkaar te zetten.

BEKIJK HIER
Quad HD 2560 x 1440 pixels | Megekko Academy

Quad HD (2560 x 1440 pixels)

Dit is de gulden middenweg tussen Full HD en een 4K monitor, namelijk Quad HD. Dit is daarom voor veel gamers een favoriete resolutie. Dit zorgt er ook voor dat je meer details kunt zien tijdens het gamen.

BEKIJK HIER
Wide Quad HD 3440 x 1440 pixels | Megekko Academy

Wide Quad HD (3440 x 1440 pixels)

Dit is daarom voor veel gamers een favoriete resolutie. Dit zorgt er ook voor dat je meer details kunt zien tijdens het gamen. Doordat dit een Wide monitor is heb je extra ruimte om meerdere vensters tegelijk te gebruiken.

BEKIJK HIER
Wide Quad HD Plus 3840 x 1600 pixels | Megekko Academy

Wide Quad HD Plus (3840 x 1600 pixels)

Met een Wide Quad HD Plus heb je net wat meer pixels dan normaal. Dit zorgt er ook voor dat je nog meer details kunt zien tijdens het gamen. Doordat dit een Wide monitor is heb je extra ruimte om meerdere vensters tegelijk te gebruiken.

BEKIJK HIER
4K Ultra HD 3840 x 2160 pixels | Megekko Academy

4K Ultra HD (3840 x 2160 pixels)

Als je op zoek bent naar een monitor die je games haarscherp kan weergeven, of als je UHD films wilt kijken heb je een 4K monitor nodig. Ook voor het bewerken van foto’s en video’s is dit een goede keuze, je kunt zo nog meer details zien.

BEKIJK HIER
5K Ultra HD 5120 x 2880 | Megekko Academy

5K Ultra HD (5120 x 2880)

Deze resolutie is erg toekomstgericht en goed om games op te spelen. Dit zal ook zeker een interessante optie zijn voor grafisch vormgevers en mensen die video’s bewerken, omdat 8K bij de televisies ook al in opmars is.

BEKIJK HIER
5K 5120 x 2880 pixels | Megekko Academy

5K Wide Ultra HD (5120 x 2160 pixels)

Deze resolutie is erg toekomstgericht. Dit zal ook zeker een interessante optie zijn voor grafisch vormgevers en mensen die video’s bewerken, omdat 8K bij de televisies ook al in opmars is. Als kerst op de taart is het Wide formaat.

BEKIJK HIER
Wat is een goede gaming monitor? | Megekko Academy

Wat is een goede gaming monitor?

Een goede monitor is het halve werk. Je gaming-pc kan nog zo goed zijn, maar als je monitor niet in lijn ligt met de prestaties van je pc ga je dit niet merken. Het is daarom erg belangrijk om een goede gaming monitor te kiezen die bij jouw vereisten past. Waar moet je op letten?

Er zijn veel keuzes die je in-game ervaring kunnen beïnvloeden. Lees daarom snel verder waar je op moet letten!

LEES MEER

Wat is een ultrawide monitor?

De naam zegt het al, dit scherm is extra breed. Super handig als je geen twee schermen wil gebruiken maar toch extra ruimte wilt creëren voor je werk. Je hebt meer ruimte op je scherm waardoor je twee programma’s naast elkaar kan zetten, zoals bijvoorbeeld verschillende vensters van een internet browser. Het grote voordeel van een ultrawide monitor tegenover twee monitoren is dat je geen bezel in het midden van je scherm hebt.

Deze schermen kunnen ook interessant zijn voor gamers. Er zijn tegenwoordig genoeg spellen die een ultrawide resolutie ondersteunen. Dit zorgt ervoor dat je game-ervaring nog beter wordt.

Wat is een ultrawide monitor? | Megekko Academy
Wat is een curved monitor? | Megekko Academy

Wat is een curved monitor?

Een curved-monitor is een scherm waarbij de uiteindes lichtelijk naar binnen zijn gebogen. Dit brengt enkele voordelen met zich mee. Het blijkt bijvoorbeeld dat je je beter zou kunnen concentreren wanneer je dit scherm gebruikt. Dat komt omdat je ogen minder snel worden afgeleid van de omgeving om je heen. Ook ontstaat er een panoramisch effect en dit zou ergonomisch ook verantwoorder zijn dan een traditioneel plat scherm.

BEKIJK HIER

Wil je flexibel blijven? 
Kies een portable monitor.

BEKIJK HIER
Portable monitors  | Megekko Academy

Wat is het schermdiagonaal?

Het schermdiagonaal (in inch) van een monitor is wat anders dan de resolutie van de monitor. De resolutie geeft aan hoeveel pixels een scherm kan weergeven. Het diagonaal van een monitor geeft de fysieke grootte van een monitor aan. Het is belangrijk om een juiste keuze te maken in de fysieke grootte van je monitor. Als je een te grote monitor kiest ten opzichte van de afstand dat je er vanaf zit kun je bijvoorbeeld last krijgen van je nek of rug.

Ondanks dat de fysieke grootte van de monitor vaak neerkomt op persoonlijke smaak, kan er een verdeling gemaakt worden in welke diagonalen het beste zijn voor bepaalde situaties.

22 inch monitor | Megekko Academy

22 inch monitor

Deze maat monitoren worden vaak voor zakelijk gebruik ingezet. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen terugzien op kleine flexplekken, op kantoren of een thuiswerkplek. Dit is een kleine monitor wat toch extra ruimte biedt als deze worden aangesloten op bijvoorbeeld een laptop.

Een 22 inch monitor heeft een schermdiagonaal van 56 centimeter.

BEKIJK HIER
24 inch monitor | Megekko Academy

24 inch monitor

Dit is een vaak voorkomende maat. Deze maat wordt gebruikt voor zowel kantoorwerk, studeren en zelfs voor gaming. Veel van deze schermen komen in een resolutie van Full HD en zijn daarom een interessante keuze. De schermen nemen niet veel ruimte in beslag, waardoor het makkelijk uit te breiden is met een extra monitor.

Een 24 inch monitor heeft een schermdiagonaal van 61 centimeter.

BEKIJK HIER
27 inch monitor | Megekko Academy

27 inch monitor

Dit is een formaat wat goed gebruikt kan worden voor zowel werken als gamen. Doordat het formaat de gulden middenweg is voor velen, is dit een populaire keuze. Je kunt net wat meer zien op een 27 inch scherm dan een 24 inch scherm.

Een 27 inch scherm heeft een schermdiagonaal van 69 centimeter.

BEKIJK HIER
32 inch monitor | Megekko Academy

32 inch monitor

Dit is al een grotere maat monitor dan het gebruikelijke. Er zijn zelfs televisies in deze maat. Een monitor van dit formaat kan gebruikt worden om (online) televisie te kijken, films te kijken, te gamen of voor zakelijk gebruik. Het zorgt ervoor dat je veel ruimte hebt en overzichtelijk kan werken, erg fijn!

Een 32 inch monitor heeft een schermdiagonaal van 81 centimeter.

BEKIJK HIER
34 inch monitor | Megekko Academy

34 inch monitor

Deze maat monitor valt in de ultra wide categorie. Het voordeel van deze monitoren is dat door het brede scherm je meerdere vensters tegelijk open kunt hebben, zondat dat je last hebt van een bezel. Dit kan zorgen voor een aangename workflow. Tijdens het gamen brengt het andere voordelen met zich mee, bijvoorbeeld dat je meer van je omgeving kan zien. Zeker als je RPG's of FPS-games speelt kan dit een goede impact hebben op je game-ervaring.

Een 43 inch monitor heeft een schermdiagonaal van 86,4 centimeter.

BEKIJK HIER
43 inch monitor | Megekko Academy

43 inch monitor

Ondanks dat deze maar nog een stapje groter is, valt deze maat niet in de categorie ultra wide monitor. Een monitor van 43 inch heeft een 16:9 verhouding en is daarom inzetbaar als monitor om te gamen, maar ook zeker geschikt om films op te kijken. Dit kan een leuke uitbreiding zijn op je huidige setup als je daar vaak video's op kijkt. Als je een race-simulator bouwt is een 43 inch ook een populaire optie, omdat het scherm groot in omvang is wordt je helemaal in het spel meegenomen.

Een 43 inch monitor heeft een schermdiagonaal van 109 centimeter.

BEKIJK HIER
49 inch monitor | Megekko Academy

49 inch monitor

Een 49 inch monitor valt in de ultra wide categorie. Deze monitoren zijn nog breder dan bijvoorbeeld een 34 inch ultra wide monitor. Je hebt hierdoor nog meer ruimte voor al je programma's. Als je een racing of flight simulator aan het bouwen bent kan dit een enorme boost zijn om helemaal meegenomen te worden in het spel. Als je veel met data werkt, of moet monitoren (niet het scherm) kan dit ook een effectieve oplossing zijn. Het is echter wel belangrijk dat je videokaart sterk genoeg is voor een monitor met deze resolutie.

Een 49 inch scherm heeft een schermdiagonaal van 110 centimeter.

BEKIJK HIER
55 inch monitor | Megekko Academy

55 inch monitor

Dit is een van de grootste maten die je zult tegenkomen, een 55 inch monitor. Deze monitoren hebben een doorsnede van 123 centimeter! Je verwacht het al, maar op een monitor zoals dit heb je enorm veel ruimte om als je programma's te gebruiken of games te spelen. Het zorgt voor een unieke ervaring tijdens het gamen.

Een 55 inch monitor heeft een schermdiagonaal van 123 centimeter. Zorg ervoor dat je dus een mooi groot bureau hebt om het op te zetten. Misschien wel aan de muur?

BEKIJK HIER

Welke paneeltypes zijn er?

Er zijn verschillende type panelen voor een monitor. Elk type paneel heeft eigen voor- en nadelen en bij elke situatie past een paneel het beste. Het is daarom belangrijk om te weten wat de type panelen betekenen en wanneer je het beste voor een bepaald type kan kiezen.

Hieronder bespreken we de meest voorkomende panelen voor een monitor, namelijk een IPS, VA, TN en OLED.

Schema type LCD-panelen | Megekko Academy

IPS paneel

Een IPS paneel is gemaakt met vloeibare kristallen die horizontaal zijn geplaatst, dit zorgt tevens voor de bredere kijkhoek. Hierdoor veranderen kleuren niet als je vanuit een andere hoek zou kijken op het scherm. Doordat de IPS panelen een nauwkeurige kleurweergave hebben ondersteunen deze panelen ook het kleurprofiel Adobe

IPS MONITOREN

VA paneel

Dit type monitors kunnen makkelijk details weergeven in schaduwen en heldere stukken in het beeld. De monitors maken gebruik van een ander contrastratio waardoor dit mogelijk is. Door deze functie is het VA paneel een erg populaire keuze voor gamers, maar minder bij FPS-gamers.

VA MONITOREN

TN paneel

Een is het TN paneel nog steeds populair. Omdat het een goedkopere prijs heeft dan andere panelen wordt het vaak gebruikt door iemand die erg prijsbewust is en multifunctioneel wilt werken, maar ook door gamers. De TN panelen hebben een erg snelle reactiesnelheid en hebben vaak de nieuwste refresh rate ingebouwd. Daarom zijn deze schermen nog steeds erg populair bij veel gamers, zeker competitieve gamers.

TN MONITOREN

OLED paneel

Deze monitoren maken geen gebruik van een traditioneel LCD-bscherm, maar van ‘Self Lit Pixel’ en elke pixel wordt hierdoor apart aangestuurd. Deze techniek zorgt ervoor dat zwart ook echt zwart is, want de pixels gaan gewoon niet aan. Met OLED krijg je de meest nauwkeurige kleurweergave op het moment.

OLED monitoren zijn opvallend omdat ze een stuk dunner zijn dan de andere types en nemen ze minder ruimte in beslag.

OLED MONITOREN

Wat betekent de refresh rate van een monitor?

Als een monitor beeld wil kunnen weergeven, moet het telkens verversen per elke seconde. Elke frame is een foto die snel achter elkaar wordt afgespeeld. Vooraf is de maximale snelheid dat een monitor dit kan bepaald bij het maken ervan, dit noemen we de refresh rate van een monitor. ook wel Hertz (Hz) genoemd. Er zijn monitoren met allerlei verschillende refresh rate, maar over het algemeen is een hogere refresh rate het beste.

Waarom is een hogere refresh rate beter?

Ten eerste is het beter voor je ogen. Als je een hogere refresh rate hebt hebben je ogen er minder moeite mee om er langdurig naar te kijken. Buiten dat het beter voor je ogen is, krijg je ook de details van bewegingen beter mee. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld FPS- of race-games speelt, maar ook als je aan videobewerking doet.

Welke refresh rate zijn er allemaal?

Refresh rate komen er in veel variaties, maar er zijn er een aantal die het meest voorkomend zijn. De meest voorkomende snelheden zijn 60, 75, 144, 165 en 240 Hertz. Het is belangrijk dat je videokaart het aantal frames kan leveren wat gelijk staat aan de refresh rate van je monitor. Als dit niet het geval is, krijg je last van tearing of stutters.

BLOG VIDEOKAARTEN

Welke monitor aansluitingen zijn er?

VGA kabels | Megekko Academy

VGA kabel

Dit is een van de eerste aansluitingen die gebruikt werd om beeld uit een desktop naar een monitor te sturen. De VGA (Video Graphics Array) bestaat sinds 1987. Dit is een aansluiting die je tegenwoordig niet meer veel ziet op monitoren, maar wordt nog steeds gebruikt. Deze aansluiting kan geen HD beelden weergeven.

VGA KABELS
HDMI kabels | Megekko Academy

HDMI kabel

Een andere aansluiting die tegenwoordig vaak wordt gebruikt is de HDMI aansluiting. Een HDMI aansluiting is onder te verdelen in HDMI 2.0 en HDMI 2.1. Een HDMI 2.0 ondersteund een resolutie tot aan 4K @ 60Hz en een HDMI 2.1 kabel ondersteund een resolutie tot aan 10K @ 120Hz. Verder hebben beide kabels de mogelijkheid om HDR te gebruiken, maar bij de HDMI 2.0 kabel is dit statisch en bij de HDMI 2.1 kabel is dit bereik dynamisch. Over het algemeen is in veel situaties een HDMI 2.1 kabel beter voor gaming monitor.

HDMI KABELS
DisplayPort kabel | Megekko Academy

DisplayPort kabel

De DisplayPort kabel is een bekende keuze als het gaat om videokaarten aansluiten op monitoren, maar ook laptops of televisies. De DisplayPort kabel kan meer gegevens tegelijkertijd doorsturen waardoor je nog betere resultaten kan behalen dan met een HDMI kabel. Ook heeft een DisplayPort de mogelijkheid tot daisy-chaining als de monitor dat ook ondersteund. Daisy-chaining betekent in principe dat je kabels kan doorlussen, waardoor je niet voor elk scherm een DisplayPort kabel naar je computer hebt lopen.

DP KABELS
USB-C kabel | Megekko Academy

USB-C

Een USB-C aansluiting is een ovaal gevormde kabeluiteinde. In een USB-C aansluiting zitten verschillende variaties, zo kan de een wel beeld doorgeven en de andere versie alleen iets opladen. Tegenwoordig zien we steeds meer USB-C aansluitingen en is op het moment de meest multifunctionele kabel. Zakelijke monitors, laptops of veelzijdige monitors hebben vaak een USB-C aansluiting.

USB-C KABELS
DisplayPort kabel | Megekko Academy

Dockingstation

Een dockingstation is een apparaat dat het mogelijk maakt om diverse randapparaten, zoals een monitor, toetsenbord, muis en andere accessoires, aan te sluiten op een laptop of tablet. Het biedt extra poorten en connectiviteitsopties, waardoor je naadloos kunt overschakelen tussen draagbare en desktopconfiguraties. Door simpelweg het mobiele apparaat in het dockingstation te plaatsen, worden alle aangesloten randapparatuur en externe schermen direct geactiveerd, waardoor efficiëntie en gebruiksgemak worden bevorderd.

DOCKINGSTATIONS
Megekko AcademyBezig met zoeken...
Je bent nog niet ingelogd
✖︎
E-mail adres:
Wachtwoord:
Registreren


✖︎
Sluiten
✕︎