Hoe kies je de juiste PSU? | Megekko Academy
Geschreven door Bjorn
12 April 2024 14:27

Hoe kies je de juiste PSU?

Zonder stroom zal jouw pc niet opstarten en kun je niet genieten van jouw gloednieuwe gaming pc. Of misschien heb je wel een upgrade gedaan voor je huidige build. Een component wat niet kan ontbreken is de PSU, oftewel power supply unit. Het is belangrijk dat je hierin een juiste keuze maakt. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met het totale wattage wat je pc nodig gaat hebben, kies je een modulaire of non-modulaire voeding, welke aansluitingen heeft de PSU en welke vormfactor heeft de PSU? Past het wel in jouw case? Sommige PSU’s hebben een certificering, zoals Bronze, Gold, Platinum en Titanium. Wat betekent dat?


In deze blog leggen we alles uit over de PSU.

Wat is een PSU?

De PSU, ook wel power supply unit is de component van jouw desktop wat ervoor zorgt dat alle andere componenten stroom ontvangen. Een PSU is in principe een groot blok met allerlei componenten die samenwerken om stroom te geleiden naar de onderdelen in jouw gaming pc. Een PSU komt in verschillende vormfactors waardoor je goed moet opletten of de PSU ook in jouw computerbehuizing past.

Hoe werkt een PSU?

De power supply unit is gebouwd om een bepaald wattage te kunnen leveren aan jouw componenten. De PSU zet wisselstroom (het type stroom uit je stopcontact) om naar gelijkstroom. Dit moet worden omgezet omdat je desktop kleine spanningstoleranties vraagt om te kunnen werken. Een PSU in onder te verdelen in verschillende kernwaarden:

Vermogen

Het totale vermogen van een PSU wordt uitgedrukt in Watt, oftewel “W”. Dit is de gekwantificeerde hoeveelheid stroom die geleverd kan worden aan jouw gaming-pc. PSU’s worden met allerlei verschillende wattages gemaakt, zo zijn er PSU’s beschikbaar vanaf 250W tot aan 2000W. Al zijn er maar enkele gevallen wanneer je dit nodig zal hebben. De meest voorkomende vermogens in gaming builds van 2024 zijn 650W, 750W, 850W en 1000W.

Efficiëntie

De energie-efficiënte van een PSU wordt gelabeld met 80 Plus Bronze, Silver, Gold, Platinum en Titanium. Belangrijk om te weten is dat enkel de 80 Plus certificering bestaat, een certificatie met andere getallen bestaat niet. Deze labels vertellen hoe efficiënt je voeding is en dus ook daadwerkelijk verbruikt. Ondanks de certificering die je kiest, als je wattage genoeg is voor jouw gaming build zal je pc altijd alle taken kunnen uitvoeren.

Power Supply Unit certificering tabel | Megekko Academy

In bovenstaande tabel kun je de efficiëntie per label zien bij verschillende ladingen van de PSU. Als je bijvoorbeeld een voeding van 500W pakt, met een 80 Plus White certificering en deze wordt voor 100% belast, betekent dat de PSU 80% efficiënt is en dus 625W nodig heeft om 500W te leveren.

Over het algemeen wordt de gold certificering gezien als de beste prijs/ kwaliteit verhouding voor een PSU. Een hogere certificering is altijd efficiënter, maar heeft ook andere prijzen.

Een modulaire, semi-modulaire of non-modulaire PSU?

Naast de certificering van de voeding kan een PSU ook worden onderverdeeld in drie verschillende typen, namelijk een non-modulaire, semi-modulaire of modulaire voeding. Maar wat betekent dat?

Non modulaire PSU | Megekko Academy

Non-modulair

Dit is een PSU waarbij alle kabels vastzitten aan de voeding. Dit zorgt ervoor dat je een grote boel aan kabels in de computer behuizing gaat hebben. Deze kabels zitten vast een de voeding en kan je niet losmaken. Dit kan in sommige gevallen de airflow in een case beperken, maar dit is alleen bij uitzonderlijke gevallen met de cases van tegenwoordig. Het kan wel moeilijker zijn voor je cable management omdat je veel overige kabels hebt die je misschien niet gaat gebruiken. Het voordeel van deze voedingen is wel dat ze een stuk goedkoper zijn dan een (semi)modulaire voeding.

NON-MODULAIRE PSU'S
Semi modulaire PSU | Megekko Academy

Semi-modulair

Dit is een model PSU waarbij er enkele kabels vastzitten aan de voeding. Vaak zijn dit de 24-pin ATX-kabel om je moederbord van stroom te voorzien en de CPU-voedingskabel. Andere kabels kan je aansluiten op de voeding op basis van jouw gebruik. Dit zorgt ervoor dat je waarschijnlijk minder kabels hoeft aan te sluiten en daardoor een betere airflow zou kunnen hebben. Verder zorgt het ervoor dat je case ook wat meer opgeruimd is, lekker makkelijk als je in de toekomst een upgrade zou willen uitvoeren.

SEMI-MODULAIRE PSU'S
Modulaire PSU | Megekko Academy

Modulair

Bij een volledig modulaire PSU zit er geen enkele kabel vast aan de voeding. Dat betekent dat ook de 24-pin ATX kabel en CPU kabel niet vast zitten aan de voeding, al zijn deze wel altijd nodig om je pc te kunnen gebruiken. Deze versie van PSU heeft de mogelijkheid om het volledig te customizen. Je zou bijvoorbeeld een andere kleur kabel kunnen gebruiken, sleeved kabels, kabels met RGB en ga zo maar door. Als je een gaming pc wilt bouwen die er ook erg goed uit ziet, mag het customizen van je kabels niet ontbreken. Dit kan de finishing touch zijn in jouw build.

Natuurlijk is dit niet het enige voordeel van een modulaire voeding. Je kunt bij deze PSU alleen de kabels aansluiten die jij nodig hebt en daardoor veel ruimte besparen, een betere airflow creëren en jezelf een hoop gepuzzel besparen als je een upgrade wilt uitvoeren.

Mocht je PSU een keer kapot gaan, kan je deze ook gemakkelijk vervangen zonder je pc helemaal leeg te halen. Je klikt alleen de kabels los, vervangt de voeding en je klikt de kabels weer terug. Klaar!

Welke PSU kabels zijn er?

Om je build zo goed mogelijk te plannen is het belangrijk om te weten waar welke kabel voor is. Als je dit van te voren zo goed plant kom je niet voor onverwachte verassingen te staan waardoor je je build toch niet kan afmaken. Vaak zitten er al veel kabels bij de PSU inbegrepen, maar soms heb je een andere kabel nodig, of een extra kabel dan wat er inbegrepen zit. Als je een semi-modulaire of modulaire voeding hebt staat er op de voeding aangegeven welke aansluiting voor welk type kabel is. Dit voortkomt dat je het verkeerd aansluit en mogelijk kortsluiting veroorzaakt.

24-PIN ATX KABEL | Megekko Academy

24-PIN ATX KABEL

Deze kabel zit altijd inbegrepen als je een PSU koopt. Deze kabel moet worden aangesloten op je moederbord en voorziet het van stroom. Dit zorgt ervoor dat alles wat zit aangesloten op je moederbord werkt. Denk aan de case fans, RGB-verlichting, USB-aansluitingen en andere toebehoren. Deze kabel is te herkennen aan het opvallende uiterlijk doordat het de grootste/ breedste kabel is in de set en 24-pins is.

PSU CABLEMODS
CPU-KABEL | Megekko Academy

CPU-KABEL

Een andere kabel die er altijd bij zit en altijd nodig is, is de CPU-kabel. Deze kabel wordt boven je CPU aangesloten op het moederbord en voorziet logischerwijs je CPU van stroom. Over het algemeen is dit een enkele 8-pins kabel die je in het moederbord moet steken. Toch zijn er steeds meer gevallen waarbij het moederbord een 8+8-pin aansluiting nodig heeft. Dat betekent dus dat je 2x 8-pins nodig hebt en vaak is dit een enkele kabel die wordt gesplit in een dubbele aansluiting. Check daarom goed wat voor type aansluiting jouw moederbord nodig heeft en let op bij de aanschaf van de PSU.

PSU CABLEMODS
PCIE EXPRESS | Megekko Academy

PCIE EXPRESS

Dit is een kabel die vooral wordt gebruikt om een videokaart te voorzien van stroom. Deze kabel komt in verschillende opties en elke optie geeft een andere hoeveelheid wattage. Over het algemeen worden deze kabels geleverd met een 6+2-pin aansluiting. Dit staat gelijk aan 150 watt vermogen. Sommige PSU’s hebben een PCI Express kabel die in 2x 6+2-pin aansluiting split, dit zou 300 watt vermogen in totaal moeten zijn.

Dit verschilt per PSU, dus check dit altijd.

PSU CABLEMODS
12VHPWR | Megekko Academy

12VHPWR

Sinds de release van de nieuwe NVIDIA RTX 40-series kaarten is er een nieuwe aansluiting bijgekomen, namelijk de 12VHPWR aansluiting. Dit is een aansluiting voor je PSU die niet altijd standaard als kabel wordt meegeleverd. NVIDIA heeft hier wel een oplossing voor en levert bij de videokaarten die dit nodig hebben een adapter om de 12VHPWR aansluiting te splitten in 3x 6+2-pin PCI Express kabel. Het is belangrijk dat voor elke aansluiting een aparte 6+2 PCI Express kabel moet worden gebruikt.


Inmiddels zijn er ook alternatieven. Je kan bijvoorbeeld een losse 12VHPWR kabel kopen en deze aansluiten op de (semi)modulaire voeding. Dit bespaart een hoop extra kabels en ziet er een stuk beter uit. Check wel altijd of deze kabel compatibel is met jouw PSU.

PSU CABLEMODS
SATA | Megekko Academy

SATA

Dit type aansluiting wordt steeds minder gebruikt, maar is zeker nog belangrijk. De SATA-aansluiting is een kabel die wordt gebruikt voor interne harde schrijven, SATA-ssd’s, RGB-controllers of fan hubs. De SATA-kabel wordt vaak geleverd bij de PSU, maar het kan zijn dat je er meer nodig hebt omdat je bijvoorbeeld veel schijven wilt aansluiten. Deze kabels kan je altijd extra bestellen mocht je ze tekort komen.

PSU CABLEMODS
MOLEX | Megekko Academy

MOLEX

Deze kabel wordt tegenwoordig vrijwel niet meer gebruikt. Echter werd dit voorheen altijd gebruikt om optische drives en fans te voorzien van stroom.

PSU CABLEMODS

Hoe werkt de beveiliging van de PSU?

Omdat er zoveel wattage in de PSU zit, is het belangrijk dat er een beveiliging op zit. Er bestaat altijd de mogelijkheid dat er een defect ontstaat en dat moet niet ten koste gaan van de gehele gaming pc, faarom zijn PSU’s van tegenwoordig zo goed mogelijk beveiligd. Om te begrijpen wat voor type beveiliging er in een PSU zit, is hieronder een opsomming van de afkortingen met uitleg.


  • Brown out protection (Bop): deze beveiliging voorkomt beschadiging wanneer er een plotselinge daling van spanning is door een inconsistent elektriciteitsnetwerk;
  • Short circuit protection (Scp): deze beveiliging schakelt de voeding uit bij kortsluiting. Dit gebeurd om schade en/ of brand te voorkomen;
  • Over temperature proection (Otp): deze beveiliging schakelt de voeding uit als de interne temperatuur te hoog wordt;
  • Over current protection (Ocp): deze beveiliging schakelt de voeding uit als één van de rails wordt overbelast;
  • Over power protection (Opp): deze beveiliging schakelt de voeding automatisch uit als het verbruik hoger is dan de maximumcapaciteit;
  • Over & under voltage protection (Ovp/ uvp): deze beveiliging schakelt de voeding uit wanneer de spanning een bepaalde grens overschrijdt. 

Conclusie

Het is belangrijk om een goede keuze te maken bij de aanschaf van een PSU. Het kan geen kwaad om je PSU als laatste te kiezen als je aan het inventariseren bent. Je kan dan gemakkelijk een indicatie krijgen van de hoeveelheid Watt die je nodig hebt. Dan weet je in ieder geval zeker dat jouw gaming pc genoeg vermogen gaat hebben om op te starten.


Verder kan het van belang zijn om alvast te weten hoeveel ruimte je ongeveer in je case gaat hebben. Als je weet dat je in een kleine case gaat bouwen, is het verstandig om een modulaire voeding te kopen. Mocht je meer ruimte hebben kan je kijken naar een semi-modulaire of zelfs een non-modulaire voeding. Echter blijft dit altijd een persoonlijke voorkeur.


Check ook altijd welke kabels worden meegeleverd bij de PSU. Misschien kom je wat kabels te kort voor de build die je gepland hebt of wil je het juist aanpassen naar jouw persoonlijke smaak.


Als allerlaatste is het ook verstandig om te kijken naar de vormfactor van de PSU die je op het oog hebt, net zoals bij de andere componenten. Over het algemeen zijn de meeste PSU de standaard vormfactor, namelijk ATX. In enkele gevallen is dit een ander formaat.


Mocht je nog steeds moeite hebben met het kiezen van de juiste PSU, hebben wij een top 10 gemaakt. Deze kun je bekijken via onderstaande knop.

Megekko Academy



Bezig met zoeken...
Je bent nog niet ingelogd
✖︎
E-mail adres:
Wachtwoord:
Registreren


✖︎
Sluiten
✕︎