Wat zijn netwerkkabels? | Megekko Academy

Ethernetkabels zijn de ruggengraat van het netwerk. Deze kabels verbinden verschillende apparaten met elkaar en maken het mogelijk om met extreem hoge snelheid en betrouwbaarheid allerlei data te verzenden en ontvangen. Er zijn veel verschillende ethernetkabels beschikbaar en elke kabel is anders gemaakt, heeft andere snelheden en kan dus anders gebruikt worden. In dit artikel van de Megekko Academy gaan we de diepte in over ethernetkabels.

Wat is een Cat 5e-ethernetkabel?

Dit is de meest voorkomende ethernetkabel en zal je in veel thuisnetwerken of (kleine)kantoorruimtes zien. Deze ethernetkabels ondersteunen een snelheid tot 1 Gbps (gigabit per seconde)en een bandbreedte van 100 Mhz. Je kan met een Cat 5e kabel internetten, e-mailen en video’s streamen.

Deze ethernetkabel is meestal gemaakt uit vier koperen geleiders die elk is afgeschermd met isolerend materiaal. De geleiders zijn gedraaid om elektrische interferentie te verminderen zodat de betrouwbaarheid van het signaaloverdracht gegarandeerd kan worden. De kabel is omhuld met PVC (polyvinylchloride) of TPE (thermoplastisch elastomeer) voor zowel bescherming als isolatie.

Verder zijn dit type internetkabels te gebruiken met oudere ethernetstandaarden, zoals bijvoorbeeld Cat 5. Hierdoor kan je deze kabels gebruiken in bestaande netwerken en zijn ze erg flexibel.

BEKIJK
Cat 5e ethernetkabel | Megekko Academy

Wat is een Cat 6 ethernetkabel?

Een stap hoger is de Cat 6 kabel en biedt hogere snelheden en betere prestaties dan een Cat 5e kabel. Deze ethernetkabels halen een snelheid van 10 Gbps en een bandbreedte van 250 Mhz, deze ethernetkabels zijn daarom perfect voor het overbrengen van grote bestanden, videostreaming in hoge resolutie en online gaming.

Een Cat 6 ethernetkabel wordt afgeschermd om EMI (elektromagnetische interferentie) te verminderen. Deze afscherming zorgt voor een betere signaalintegriteit en daardoor zijn deze kabels erg geschikt voor omgevingen waar elektrische ruis kan ontstaan (grote kantoren).

De Cat 6 ethernetkabels zijn omhuld met bijvoorbeeld PVC (polyvinylchloride) of TPE (thermoplastisch elastomeer) voor bescherming en isolatie en bestaan uit vier koperen geleiders. Verder kunnen deze kabels gebruikt worden voor toepassingen zoals aansluiten van computers, servers, netwerk opslagapparaten en IP-camera’s.

BEKIJK
Cat 6 ethernetkabel | Megekko Academy

Wat is een Cat 6a-ethernetkabel?

Het broertje van de Cat 6 ethernetkabel is de Cat 6a ethernetkabel. Je vermoed het al, deze is een stapje sneller en presteert net wat beter dan een Cat 6 ethernetkabel. Het grote voordeel van een Cat 6a kabel is dat deze hoge snelheden kunnen bereiken én behouden met lengtes tot wel 100 meter met een bandbreedte van 500 Mhz.

Deze kabels hebben een extra goede afscherming om elektrische interferentie (EMI) en overspraak te voorkomen. Door de extra goede afscherming is de signaalintegriteit beter en kunnen deze kabels goed gebruikt worden in ruimtes met veel elektrische ruis.

Als je kiest voor een Cat 6a ethernetkabel, kies je voor toekomstbestendigheid. Deze kabels bieden een hogere snelheid over langere afstanden dan een Cat 6 of Cat 5e kabel en is daarom goed te gebruiken bij grote kantoren, datacenters en medische locaties.

BEKIJK
Cat 6a ethernetkabel | Megekko Academy

Wat is een Cat 7 ethernetkabel?

Dit is de hoogste categorie Cat kabel en halen een snelheid van 10 Gbps en een bandbreedte van 1500 Mhz, dit is een vergelijkbare snelheid als met een Cat 6a kabel. Het verschil is dat een Cat 7 ethernetkabel beter over langere afstanden presteert en de interferentie is nog minder dankzij een nog betere afscherming.

Het grootste kenmerk van een Cat 7 ethernetkabel is dat ze een erg goede afscherming hebben en dat de vier koperen geleiders ook individueel zijn afgeschermd. Met deze afscherming is de kans op elektromagnetische interferentie (EMI) minimaal.

Deze ethernetkabels zijn ideaal in veeleisende netwerkomgevingen en waar betrouwbaarheid voorop staat. Tevens zijn deze kabels een goede investering voor de toekomst.

BEKIJK
Cat 7 ethernetkabel | Megekko Academy

Wat is een glasvezel kabel?

De glasvezelkabel is van ander materiaal gemaakt dan een Cat kabel. Je verwacht het misschien al, maar de glasvezelkabel is gemaakt van glasvezel. Deze kabel verzend en ontvangt net zoals een Cat kabel gegevens, maar doet dit met lichtsignalen.

De snelheid van een glasvezelkabel ligt nog hoger dan de snelheid van de Cat 7 ethernetkabel. De snelheden kunnen afhankelijk van je gekozen snelheid variëren van enkele gigabits per seconde tot tientallen gigabits per seconde. Dit is verschillend per type glasvezelkabel en de technologie die wordt gebruikt.

Verder is een glasvezel kabel immuun tegen elektromagnetische interferentie (EMI) en radiofrequentie-interferentie (RFI), want ze gebruiken geen elektrische signalen voor de gegevensoverdracht. Tevens behoudt een glasvezelkabel dezelfde snelheid over tot tientallen kilometers, ideaal voor grote afstanden.

BEKIJK
Glasvezel internetkabel | Megekko Academy

Waarom kies je voor een glasvezelkabel?

Een glasvezelkabel komt op steeds meer plekken terug en is een erg interessante keuze om in gebruik te nemen. Wellicht is glasvezel ook beschikbaar in jouw gebied. Het gebruik van een glasvezel internetkabel brengt verschillende voordelen met zich mee.

Snelheid

Een van de grootste voordelen van een glasvezel verbinding is dat het hoge downloadsnelheden heeft en deze kunnen variëren van 50 Mbps tot wel 2 Gbps. De uploadsnelheid van een glasvezelkabel is net zo snel als de downloadsnelheid. Dat is handig als je bijvoorbeeld een content creator bent, wilt livestreamen of in online omgevingen werkt.

Betrouwbaarheid

Een glasvezelkabel is minder gevoelig voor storingen en ruis van buitenaf. Hierdoor is de verbinding een stuk stabieler. Verder wordt de verbinding niet minder snel als je verder van de wijkcentrale afwoont.

In tegenstelling tot een Cat kabel kan een glasvezelkabel niet afgeluisterd worden met elektromagnetische middelen en biedt daarom extra goede beveiliging.

Glasvezel is de toekomst

Een glasvezelkabel wordt gezien als de toekomst. De vraag naar glasvezel wordt steeds groter en glasvezelkabels zijn ook klaar voor de toenemende bandbreedte.

Om het meeste uit een glasvezelverbinding te halen, is het van belang dat je de juiste apparatuur gebruikt. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld een goede modemrouter hebt die dezelfde snelheden ook ondersteunt. Wil je hier meer over weten? Dan kun je meer informatie vinden in het artikel van de Megekko Academy.

LEES MEER

Wat betekenen de afkortingen die bij internetkabels staan?

Er zijn internetkabels die een afkorting bij de naam hebben staan, zoals bijvoorbeeld UTP of FTP. Wat betekenen deze namen precies? Deze afkorting zegt wat over de manier waarop de internetkabel is afgeschermd. Zo kan je gemakkelijk zien dat als je tussen twee kabels twijfelt, welke betere afscherming heeft.

Laten we eens kijken naar alle afkortingen die wij gebruiken en wat deze betekenen.

UTP kabel

Deze afkorting staat voor Unshielded Twisted Pair en dit type ethernetkabel zijn de koperen geleiders niet afgeschermd met een metalen folie of gevlochten afscherming. Deze ethernetkabels maken gebruik van de ‘twisted pair’ waardoor de koperen geleiders om elkaar heen draaien.

BEKIJK

FTP kabel

Dit staat voor ‘Foiled Twisted Pair’ en is een ethernetkabel waarbij de koperen geleides zijn afgeschermd met metalen folie en geen gevlochten afscherming. Deze metalen folie helpt om elektromagnetische interferentie (EMI) te verminderen.

BEKIJK

STP kabel

Bij dit type ethernetkabel (Shielded Twisted Pair) zijn de koperen geleiders afgeschermd met een metalen folie en/of gevlochten afscherming. Een STP ethernetkabel wordt vaak gebruikt in omgevingen met veel elektrische ruis. Deze kabel biedt een betere bescherming dan een UTP-kabel.

BEKIJK

SFTP kabel

SFTP, ook wel ‘Screened Foiled Twisted Pair’ genoemd is een ethernetkabel waarbij de koperen geleiders zijn afgeschermd met zowel een metalen folie als een gevlochten afscherming. Deze kabels bieden een hogere bescherming en zijn ideaal in omgevingen met hoge elektrische ruis.

BEKIJK



Bezig met zoeken...
Je bent nog niet ingelogd
✖︎
E-mail adres:
Wachtwoord:
Registreren


✖︎
Sluiten
✕︎