homepage takeover banner left
homepage takeover banner right
Welke laptop heb ik nodig voor mijn studie?

WELKE LAPTOP HEB IK NODIG VOOR MIJN STUDIE?

Een laptop is bij veel studies niet meer weg te denken. Sinds een aantal jaar zijn veel studies overgestapt op digitale lesomgevingen en daardoor is een laptop vaak een vereiste wanneer je begint met een opleiding. Je wilt dat je laptop zo lang mogelijk meegaat tijdens je studie en het is daarom belangrijk om meteen een goede keuze te maken. Het is verstandig om vooraf te informeren wat de vereisten zijn vanuit de opleiding en als de opleiding dit niet geeft, vraag naar welke programma’s je allemaal in de toekomst zal gaan gebruiken.

Je zal ook vaak in situaties komen waarbij je de laptop moet meenemen. Het kan daarom ook geen kwaad om te kijken naar het gewicht van de laptop. De ene laptop is zwaarder dan de ander. Iets anders om rekening mee te houden is de batterijduur van de laptop. Dit wordt niet altijd aangegeven, maar een laptop met een 15 inch scherm verbruikt over het algemeen minder stroom dan een laptop van 17 inch. Ook kan je met de batterijcapaciteit van de laptop een schatting maken naar hoe lang een batterij mee kan gaan.

Welke processor heb ik nodig?

WELKE PROCESSOR HEB IK NODIG?

Een laptop die voor de studie wordt gebruikt kan veel profijt hebben van een sterkere processor. De kans is groot dat je verschillende programma’s tegelijkertijd hebt lopen en dat je veel zult multitasken tussen bijvoorbeeld Microsoft Office programma’s, internetbrowsers en misschien wel meer. Het is daarom aan te raden om een laptop te kiezen met minimaal een AMD Ryzen 5 of Intel Core i5 processor. 


Met deze processor kan je moeiteloos multitasken en meerdere applicaties tegelijkertijd gebruiken. Ook kan je grotere documenten makkelijker maken, complexere spreadsheets en het uitvoeren van gegevensanalyses. Je kan er ook foto’s en video’s tot Full HD mee bewerken. De processor is verder ook een solide basis voor programmeurs en softwareontwikkelaars.


Je zou ook games kunnen spelen met een AMD Ryzen 5 of Intel Core i5 processor. De processor is een goede basis voor veel games van tegenwoordig, echter is het wel belangrijk dat je een goede videokaart hebt om optimaal te kunnen genieten van games. 


Als je ook zou willen gamen op dezelfde laptop als waarmee je gaat studeren, is het verstandig om te kijken naar een gaming laptop. In deze blog lees je uitgebreid waarop je moet letten bij de aanschaf van een gaming 

INTEL CORE i5 EN AMD RYZEN 5 LAPTOPS

HOEVEEL RAM-GEHEUGEN HEB IK NODIG?

Deze processors werken goed samen met minimaal 8GB RAM (Random Access Memory). Omdat je waarschijnlijk veel zult multitasken helpt dit om snel te wisselen tussen de programma’s. Doordat je 8GB hebt kun je meerdere programma’s moeiteloos tegelijk laten draaien. Het bewerken van foto’s en video’s is hiermee ook mogelijk. Wanneer de nadruk gaat liggen op het bewerken van video’s kan het wel verstandig zijn om een laptop te kiezen met minimaal 16GB RAM-geheugen. Dat zorgt er namelijk voor dat de laptop sneller bestanden kan laden en verwerken, maar ook dat de software meer ruimte heeft qua geheugenverbruik op je laptop. Dit zorgt voor een aangename workflow waarbij je laptop niet telkens vasthangt.

Hoeveel RAM-geheugen heb ik nodig?

WELK FORMAAT LAPTOP HEB IK NODIG?

Als student ben je vaak op pad. Je werkt en studeert op verschillende plekken en je zult naar allerlei colleges gaan in andere lokalen. Je neemt je laptop dus vaak mee van de ene naar de andere plek. Het is daarom belangrijk dat je laptop niet te groot is, want een grote laptop weegt automatisch ook meer. En het moet natuurlijk ook in je tas passen om makkelijk mee te nemen. Het formaat van een laptop is altijd een persoonlijke smaak en elk scherm went, maar de formaten die het meest handig zijn om mee te nemen zijn een 13 inch of 15 inch laptop.

Om een idee te geven van hoe groot het aantal inch is, is er een overzicht gemaakt waarbij je makkelijk de meetlint erbij kan pakken en een schatting kan maken wat voor jou een fijne maat is.

De maat die het beste bij jou past is natuurlijk ook afhankelijk van een persoonlijke voorkeur. Wanneer je een opleiding gaat door waar je veel bezig bent met grafische opdrachten, is een laptop vanaf 14 inch aan te raden. Dit geeft je meer ruimte op het scherm en kun je gemakkelijker het overzicht bewaren. Ga je vooral teksten verwerken of andere data? Dan kan een laptop vanaf 13.3 inch al voldoende zijn.

HOEVEEL OPSLAGRUIMTE HEB IK NODIG?

Bij veel opleidingen krijg je tegenwoordig toegang tot een online omgeving, zoals OneDrive waar je bestanden kan opslaan. Het is alleen zo dat je niet altijd toegang zult hebben tot een Wi-Fi netwerk en het is belangrijk om back-ups te maken van je documenten. Als je een opleiding kiest waarbij je minder vaak zult werken met foto- of videobewerking zou een laptop met een opslag van minimaal 256GB voldoende kunnen zijn. Als je wel vaker foto’s en video’s gaat bewerking kan het verstandig zijn om te kijken naar een laptop met minimaal 500GB aan opslag. Houdt er rekening mee dat er gemiddeld 20GB tot 30GB van de totale opslagcapaciteit af gaat vanwege het vooraf geïnstalleerde besturingssysteem.

Heb je uiteindelijk niet genoeg opslagruimte? Geen paniek. Je kunt gemakkelijk een externe harde schijf óf externe SSD (Solid State Drive) aansluiten op jouw laptop. Hiermee kun je gemakkelijk je opslag uitbreiden of juist je bestanden ordenen door apart op te slaan.

EXTERNE SSD'S EXTERNE HARDE SCHIJVEN
Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?
Universele docking stations

UNIVERSELE DOCKING STATIONS

Niet alle laptops zijn tegenwoordig uitgerust met de meest voorkomende aansluitingen. Steeds meer laptops hebben alleen USB-C aansluitingen, of twee tot drie USB 3.0 aansluitingen. Als je op deze laptops bijvoorbeeld een HDMI kabel wilt aansluiten voor een presentatie, een externe harde schijf of andere randapparatuur is het belangrijk dat je hiervoor de juiste aansluitingen hebt.

Dit kan je oplossen door een universele docking station aan te schaffen bij jouw laptop. Dit is een apparaat waarmee je een enkele aansluiting op jouw laptop (of pc) kan uitbreiden. Deze worden vaak aangesloten op jouw USB-C aansluiting van je laptop en vervolgens kan je daar meerdere apparaten op aansluiten. Zo kan je alsnog je laptop gebruiken voor je presentatie op school, werken met meerdere schermen of andere randapparatuur op jouw laptop aansluiten. Elke universele docking station heeft eigen eigenschappen, controleer daarom van te voren naar welke aansluitingen je op zoek bent.

UNIVERSELE DOCKING STATIONSBezig met zoeken...
Je bent nog niet ingelogd
✖︎
E-mail adres:
Wachtwoord:
Registreren

✖︎
Sluiten