homepage takeover banner left
homepage takeover banner right
Hoe kies ik de juiste Apple Macbook?

HOE KIES IK DE JUISTE APPLE MACBOOK?

De laptops van Apple, ook wel Macbooks genoemd werken op een ander besturingssysteem dan een traditionele laptop. De Apple Macbooks werken namelijk op het door Apple ontwikkelde MacOS. Een Macbook is vooral populair bij gebruikers die op grafisch gebied actief zijn vanwege het ingebouwde Retina-display. Ook staan de laptops bekend om de bouwkwaliteit, prestaties en design.

De Macbooks van tegenwoordig zijn uitgerust met een Retina-display wat zorgt voor nauwkeurige kleurweergave en hoge resolutie schermen. Door de hoge pixeldichtheid van de Retina-displays worden teksten, afbeeldingen en video’s erg gedetailleerd weergegeven. Dit is daarom erg populair bij bijvoorbeeld grafisch vormgevers. Ook muziekproductie is erg populair met een Apple Macbook. De grootste reden dat een Macbook grafisch zware taken zo goed kan uitvoeren is omdat het besturingssysteem is aangepast op de hardware en zeker de huidige M-generatie processors van Apple zijn enorm krachtig.

Een andere reden om te kiezen voor een Apple Macbook kan ook zijn omdat je al meerdere Apple-producten hebt, zoals bijvoorbeeld een iPhone of iPad. Door het Apple ecosysteem werken deze apparaten vlekkeloos met elkaar samen en wordt alles gesynchroniseerd als je dezelfde Apple ID gebruikt.

De bouwkwaliteit van een laptop is belangrijk, ze zijn namelijk gemaakt om mee te nemen naar verschillende plekken. Apple staat erom bekend dat haar laptops duurzaam en stevig zijn gebouwd. Veel Macbooks zijn gebouwd met het materiaal aluminium. Een Windows laptop gebruikt vaak een combinatie van kunststof en aluminium, waarbij de behuizing vaak van kunststof is.

Verschil tussen Macbook Air en Macbook Pro?

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN MACBOOK AIR EN MACBOOK PRO?

Apple heeft het makkelijk gemaakt en maar twee verschillende laptops uitgebracht, namelijk een Macbook Air en een Macbook Pro. Ondanks dat er maar twee modellen zijn, zijn er wat verschillen die belangrijk zijn om te weten.

Een erg belangrijk verschil is de manier waarop de Macbooks zichzelf koelen. Een Macbook Air heeft geen actieve koeling en daarom ook geen fans ingebouwd. De Macbook Air is zo ontworpen dat warmte wordt afgeleid door geleiders van de componenten. Hierdoor zul je een Macbook Air ook nooit horen ‘blazen’. De Macbook Pro heeft daarentegen wel een actieve koeling. Dit hoor je in sommige gevallen, maar zorgt wel voor betere prestaties omdat de componenten minder warm worden.

Over het algemeen biedt een Macbook Pro betere prestaties dan een Macbook Air. Bij de Macbook Pro zijn er meer opties om verschillende hoeveelheden RAM-geheugen te kiezen. Dit is belangrijk wanneer er veel grafische taken worden uitgevoerd met een Macbook. De Macbook Air is meer gericht op het dagelijkse gebruik.

Je kan het misschien al voorspellen, maar de Macbook Air is ook minder zwaar dan een Macbook Pro. Dat scheelt niet veel, maar als je veel op reis bent kan dat een wereld van verschil maken

WELKE PROCESSOR HEB IK NODIG?

Een processor wordt gekozen op basis van de werkzaamheden die je verwacht te doen met een laptop. Bij Apple Macbooks zien we twee verschillende type processors terugkomen, de oudere modellen hebben nog een Intel Core processor, deze werden uitgebracht tot 2020. Later dat jaar kwamen de eerste Macbooks met een “M” processor, deze is speciaal ontwikkeld door Apple, voor Apple.

De Macbooks met een Intel Core processor waren tot 2020 op de markt te vinden, ze zijn er nog steeds maar worden schaarser. Deze Macbooks zijn over het algemeen goedkoper, want je levert in op prestaties ten opzichte van de nieuwe Macbooks met een M1 of M2 processor. De Intel Core processors komen in verschillende klokfrequenties en zijn opgebouwd uit een variatie aan aantal cores, namelijk dual-cores, quad-cores en octa-cores. Als je voor een Macbook kiest met een Intel Core processor en je wilt grafische taken uitvoeren is het belangrijk om te kijken naar een Macbook met minimaal een i5 processor.

Een Macbook met een “M” processor biedt het meeste toekomstperspectief en is ook het meest krachtig op het moment. Deze processors zijn zowel een CPU als GPU in één. Verder werken ze enorm energie-efficiënt en zijn ze perfect geoptimaliseerd voor MacOS. Dit draagt ook bij aan een betere batterijduur. Als je verwacht veel grafische taken uit te gaan voeren met je Macbook is het verstandig om in 2023 een Macbook te kiezen die een M1 of M2 processor heeft. Door de combinatie van een CPU en GPU in één biedt dit enorm krachtige prestaties op het gebied van grafisch vormgeven, fotobewerking, videobewerking én zelfs 3D-rendering. Het is daarom de beste keuze om in 2023 een Macbook Pro óf Air te kiezen die een M1 of M2 processor hebben.

Welke Apple M processor heb ik nodig?

HOEVEEL RAM-GEHEUGEN HEB IK NODIG?

De keuze voor de hoeveelheid RAM-geheugen bij een Macbook is ook afhankelijk van waar je de Macbook voor gaat gebruiken. De Macbooks komen in verschillende hoeveelheden RAM-geheugen namelijk 8GB, 16GB, 32GB en 64GB. Het is belangrijk om vooraf een goede keuze te maken met de hoeveelheid RAM-geheugen, een Macbook biedt over het algemeen geen mogelijkheid om dit uit te breiden.

Als je de Macbook vooral voor basisgebruik inzet, zoals webbrowsen, e-mailen, het verwerken van tekst en bekijken van video’s of deze streamen is 8GB voldoende. Dit zorgt ervoor dat jij moeiteloos deze taken kunt uitvoeren, maar ook kan wisselen tussen verschillende taken. Dit is voor regulier gebruik meer dan voldoende.

Wanneer de Macbook wordt gebruikt voor werk gerelateerde taken, zoals het bewerken van foto- en videomateriaal of 3D-rendering programma’s is het goed om te kijken naar een Macbook met minimaal 16GB RAM-geheugen. Door het extra RAM-geheugen kun je makkelijk multitasken tussen deze programma’s en behoudt je de prestaties van de Macbook.

Een Macbook met 32GB of meer RAM-geheugen kies je wanneer je zeer professioneel te werk gaat. Je zult jezelf dan herkennen in het gebruik van zware grafische projecten, videoproducties, muziekproducties en het gebruik van zware softwareprogramma’s. Het extra RAM-geheugen is dan goed voor alle programma’s die je gebruikt, ze hebben meer rekenruimte en daardoor zullen deze nóg soepeler werken, wat een positieve bijdrage heeft aan je workflow.

Welk formaat Macbook heb ik nodig?

WELK FORMAAT MACBOOK HEB IK NODIG?

Een Macbook komt in een aantal verschillende maten. De keuze van het formaat laptop is altijd een persoonlijke voorkeur, maar er zijn richtlijnen wat zou kunnen helpen bij het maken van jouw keuze.

Een 13.3 inch Macbook zou ideaal zijn voor het basisgebruik of voor studenten. Deze laptop weegt een stuk minder dan de grotere broertjes. Het scherm is wat kleiner, maar als je niet van plan bent grote grafische projecten te bewerken zou dit meer dan voldoende kunnen zijn.

De nieuwe modellen van de Macbook zijn ook uitgebracht in 14.2 inch formaat. Dit is een erg fijne tussenmaat en het verschil van één inch is zeker merkbaar op het scherm. Dit is de ideale grootte wanneer je 13.3 inch net wat te klein vind, maar toch je Macbook graag mee op pad wilt nemen.

Een Macbook wordt soms ook ingezet als workstation en de nadruk ligt niet zozeer altijd op het mobiel werken. Wanneer je een Macbook wilt gaan aanschaffen om vanaf te werken, maar vooral vanuit thuis of op een kantoor is het formaat van 16.2 inch interessant. Dit zorgt ervoor dat je lekker veel ruimte hebt op je scherm en als je vaak van een vaste plek werkt, hoef je dat zwaardere gewicht niet telkens mee te nemen.

BEKIJK ALLE MACBOOKS

HOEVEEL OPSLAGRUIMTE HEB IK NODIG?

Opslag is belangrijk, zeker bij een Macbook. De hoeveelheid opslagruimte die je koopt is namelijk ook het enige waarmee je kan werken. De Macbooks hebben helaas geen mogelijkheid om deze opslag uit te breiden. Het is daarom goed om na te denken over hoeveel je nodig zou hebben. Mocht je uiteindelijk toch te weinig opslag hebben, zou je dit kunnen uitbreiden door bestanden op te slaan in iCloud van Apple. Dit is een online omgeving waar bestanden in opgeslagen kunnen worden.

Wanneer je de Macbook voor basisgebruik gaat gebruiken, zou een opslag van 128GB tot 256GB voldoende kunnen zijn. Je hebt de mogelijkheid om software te installeren, maar ook bestanden op te slaan op de Macbook. Dit zal vooral gebruikt worden voor thuisgebruik of studenten die een Macbook kiezen.

Als je van plan bent om je Macbook te gaan gebruiken voor werk, voor bijvoorbeeld grafisch vormgeving is het verstandig om te kijken naar minimaal 512GB aan opslag. Doordat je meer ruimte hebt kun je gemakkelijk alle Adobe programma’s uit de Creative Cloud installeren én is er nog ruimte over voor al die toffe projecten die je gaat maken.

AANSLUITINGEN

Het kan wel eens voorkomen dat je je Macbook wilt aansluiten op een scherm, bijvoorbeeld als je een presentatie moet geven. Om dit te doen heb je een juiste aansluiting nodig op je laptop, bijvoorbeeld een HDMI-aansluiting. Een Macbook heeft niet standaard een HDMI-aansluiting, het is daarom belangrijk om bij de specificaties van de laptop te kijken of dit er is.

Als de laptop die je op het oog hebt geen HDMI-aansluiting heeft, kan je een universele docking station kopen. Dit zijn producten die van één USB-C of USB-A aansluiting meerdere aansluitingen maken. Ook handig als je dus aansluitingen te kort komt. Om een volledig overzicht te krijgen van onze universele docking stations kan je op onderstaande knop klikken.

UNIVERSELE DOCKING STATIONS
Megekko logoBezig met zoeken...
Je bent nog niet ingelogd
✖︎
E-mail adres:
Wachtwoord:
Registreren

✖︎
Sluiten