Terug naar boven
Alles over PC behuizingen
Het is leuk om alle componenten voor jouw gaming-pc uit te kiezen, maar het is ook belangrijk dat je de juiste behuizing uitkiest. De behuizing is erg belangrijk en vaak leidend voor jouw build. Je moet niet alleen rekening houden met welke looks je cool vindt, maar ook met de airflow, de aansluitmogelijkheden én de vormfactor van de behuizing.
Lees je daarom goed in op de behuizing die je wilt aanschaffen, want niet elke behuizing heeft ruimte voor elke videokaart, processorkoeler, moederbord of andere componenten.
Waar moet je op letten?
Een behuizing is er in verschillende maten en vormen. Vroeger was een behuizing vrijwel altijd hetzelfde en was er nog weinig variatie. Tegenwoordig kom je ze in de meest creatieve vormen tegen of maken mensen zelfs hun eigen behuizingen. In deze blog nemen we een kijkje naar de verschillende behuizingen die bij Megekko verkrijgbaar zijn.
ALLE BEHUIZINGENVormfactor
Net zoals bij alle andere componenten speelt de vormfactor bij de behuizing ook een belangrijke rol. Bij de specificaties van de behuizing wordt aangegeven welke vormfactors deze ondersteunt. Op basis hiervan kan je al een keuze maken. Vaak is het zo dat als er een groot moederbord in past, er ook een kleiner moederbord in past. Dit is andersom niet het geval. Daarom is het altijd aan te raden om dit te controleren voordat je iets aanschaft.
Welke vormfactors zijn er?
Er zijn verschillende vormfactors die je kunt gebruiken voor het bouwen van jouw gaming-pc. Stem de rest van je componenten hierop af, zoals bijvoorbeeld je voeding. Ook is het belangrijk dat je het afstemt met je moederbord, want deze moet tenslotte in de behuizing passen.
E-ATX (Extended ATX)
Dit formaat is iets groter dan het traditionele ATX formaat en heeft een maximale grootte van 305mm bij 277mm en heeft gemiddeld zeven uitbreidingssloten. Verder is deze maat in twee opties beschikbaar, namelijk een optie waarbij je een ATX vormfactor kan gebruiken en een optie die gebruikt wordt voor het bouwen van servers. Check juist met deze vormfactor of het gaat passen in je beoogde behuizing.
ATX
Een van de meest voorkomende maten is ATX en deze zal je terugzien bij veel behuizingen. Dit formaat heeft een maximale grootte van 305mm bij 244mm en gemiddeld zeven uitbreidingssloten. Een ATX vormfactor is over het algemeen de standaard én een maat die het al sinds 1995 overleeft. Deze vormfactor is ontworpen door Intel en is inmiddels een industriestandaard.
Micro-ATX (mATX)
Dit is een kleiner formaat dan het normale formaat, ATX. Het formaat micro-ATX wordt gebruikt voor compacte builds, heeft een maximale grootte van 244mm bij 244mm en gemiddeld vier uitbreidingssloten. Een micro ATX heeft over het algemeen wat minder aansluitingsmogelijkheden dan de grotere formaten, maar met de techniek van tegenwoordig is er steeds meer mogelijk.
Mini-ITX
Dit is de kleinste vormfactor die er is. Als je een enorm compacte gaming-pc wilt is dit het formaat wat je zou kiezen. Deze vormfactor heeft een maximale grootte van 170mm bij 170mm en gemiddeld één tot twee uitbreidingssloten. Je levert dus wat in op mogelijkheden, maar tegenwoordig is steeds meer mogelijk in een nog kleiner formaat.
Vormfactors en behuizingen
Elke vormfactor van de componenten kan je onderverdelen in een type behuizing. Niet elke vormfactor past in elke behuizing, om het wat duidelijker te maken hieronder de verdeling bij elk type behuizing.
Big Tower
Deze behuizingen zijn geschikt voor de vormfactor E-ATX en XL-ATX. Dit formaat is een van de grootste mogelijkheden en biedt daarom ook ondersteuning voor de grootste videokaarten, moederborden en andere componenten.
BEKIJKMidi Tower
Dit is het formaat wat de meeste gamers gebruiken en kan gebruikt worden met de vormfactor ATX en E-ATX. Over het algemeen tref je met deze behuizingen de beste balans tussen het formaat, de mogelijkheden en ruimte. Verder kun je een goede mid-tower behuizing al krijgen voor een leuke prijs en zijn er veel verschillende kleuren en samenstellingen mogelijk.
BEKIJKMini Tower
Bij een mini-tower heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van Micro-ATX. Omdat de behuizing kleiner is dan een Mid-tower ben je ook wat meer beperkt in de case fans en andere componenten die je kan gebruiken. Bij deze behuizing wordt het al een stuk belangrijker om met de formaten van je gewenste componenten rekening te houden.
BEKIJKMicro-ITX
Dit is het kleinste formaat waar je een gaming-pc in kan bouwen, deze maat werkt met de vormfactor Mini-ITX. Dit is een vormfactor wat zowel in grote als kleine behuizingen past en als je kiest voor een Small Form Factor behuizing kan het nog een interessante uitdaging zijn voor de liefhebbers
BEKIJKAirflow
Een gaming pc heeft goede airflow nodig om alle componenten te koelen. Er moet ruimte zijn om koude lucht (intake) binnen te laten en de warme lucht naar buiten van de behuizing te verplaatsen (exhaust). Voordat je een behuizing aanschaft kan je op basis van de afbeeldingen al je airflow bepalen, dus waar je grofweg je case fans zou willen plaatsen. Het is alleen wel zo dat je er rekening mee moet houden dat je niet elke fan zomaar overal kan plaatsen.
Elke behuizing ondersteunt per plek een aantal fans in bepaalde diameters. Dit is vaak 120mm of 140mm. In sommige gevallen kan je bijvoorbeeld drie 120mm fans aan de bovenkant van je case doen, maar ook twee 140mm fans. En in andere gevallen alleen maar één 120mm fan. Deze informatie is altijd terug te vinden in de specificatielijst van de behuizing die je op het oog hebt. Het is belangrijk dat je goed vooruitdenkt met het kiezen van jouw computerbehuizing.
Connectiviteit
Iets anders wat handig is om rekening mee te houden is de connectiviteit van de behuizing. Niet alleen het moederbord heeft aansluitmogelijkheden, ook de behuizing. Vaak zitten er aan de voorkant of bovenkant van de behuizing een aantal aansluitingen die je kan gebruiken. Deze aansluitingen verbind je met een kabel die bij de behuizing komt aan het moederbord. Mocht je van tevoren al weten wat je gaat aansluiten, of welke opties je wilt hebben, is het ook handig om hier rekening mee te houden.
Het design
Naast dat de behuizing praktisch moet zijn is het ook fijn als het aan je smaak voldoet. Het is tenslotte het onderdeel van je gaming-pc waar je vrijwel elke dag naar zult kijken. Misschien komt je setup wel in de woonkamer of maak je een aparte gamekamer, het is dan belangrijk dat het goed mengt in de omgeving. Check ten alle tijden de specificaties van de behuizing en zo kan je vooraf al bepalen of je bijvoorbeeld een waterkoeler wilt gebruiken in plaats van een luchtkoeler. Dit kan je er mooier uit vinden zien. Heeft de behuizing stoffilters? Wil je een glazen paneel om in de computer te kunnen kijken? Tegenwoordig is bijna alles mogelijk.
TOP 10 BEHUIZINGEN
We hebben een selectie aan behuizingen gemaakt die volgens ons in de top 10 behoren, benieuwd naar welke dit zijn?